Fietsersbond: maak 30 km/u de standaard binnen de bebouwde kom

22 apr , 9:55 Nieuws
fietsersbond 30 km 2 c digidaan
DigiDaan

Van de fietsers die verongelukten in het verkeer in 2024, komt meer dan de helft om het leven door een aanrijding met een motorvoertuig.

De Fietsersbond pleit voor het invoeren van 30 km/u als nieuwe norm binnen de bebouwde kom. De nieuwe cijfers van CBS laten de urgentie zien.

In 2024 kwamen volgens cijfers van het CBS 246 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 24 minder slachtoffers dan in 2023, maar sinds 2020 zijn de meeste verkeersdoden fietser. Hoewel het voor inzittenden van auto's veiliger is geworden, geldt dat dus niet voor fietsers en voetgangers. 

13 doden en 600 ernstige ongevallen minder per jaar

Een landelijke maximumsnelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom kan elk jaar minstens 13 verkeersdoden en 600 ernstige ongelukken voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Decisio in opdracht van de Fietsersbond. Het gaat specifiek om straten binnen de bebouwde kom zonder vrijliggend fietspad, waar auto's en fietsers de weg delen. Op andere wegen in de bebouwde kom blijft (in dit onderzoek) 50 de limiet.

Simpel beginnen, groot effect

Het simpelweg vervangen van de verkeersborden (50 naar 30) en enige handhaving leidt al tot flinke winst. Het verkeer wordt veiliger en de stad meer leefbaar. Worden straten ook opnieuw ingericht, met drempels of bredere stoepen, dan kunnen de voordelen zelfs drie of vier keer zo hoog zijn.

Langzamer verkeer zorgt ook voor minder uitstoot, schonere lucht en minder lawaai. En omdat fietsen dan fijner en veiliger voelt, kiezen meer mensen voor de fiets in plaats van de auto. “Een lagere snelheid redt levens, vermindert schadelijke uitstoot en geluidsoverlast. Het maakt de stad leefbaarder en stimuleert fietsen," zegt Ross Goorden, beleidsadviseur van de Fietsersbond. "We kunnen hier niet langer mee wachten."

30 is het nieuwe 50

De Fietsersbond voert al jaren campagne voor een lagere maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. Goorden: “De cijfers laten zien dat we met één simpele ingreep, het vervangen van de borden, mensenlevens kunnen redden." Alleen waar het écht verantwoord is, kan dan nog 50 km/u gereden worden. Denk aan brede, drukke wegen met gescheiden rijbanen en duidelijke rijstroken, waar het autoverkeer vlot kan doorstromen, of invalswegen naar snelwegen. 

Veilig fietsen scheelt doden en ongelukken. Foto: DigiDaan
DigiDaan
Veilig fietsen scheelt doden en ongelukken. Foto: DigiDaan