Herdenken in Wageningen op 4 mei

03 mei , 16:50 Nieuws
4 mei wageningen j lousberg
Op 4 mei herdenken we oorlogsslachtoffers en koesteren we de vrijheid vanuit Wageningen: Stad der Bevrijding. Het Nationale Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) presenteert een inhoudelijk programma in het teken de vrijheidsboodschap, Vrijheid: jij maakt het verschil!
Ankerpunt in het programma is: Vuur van de Vrijheid. Uitgezonden op NPO1 vanaf 23.00.

Ook aandacht voor actuele oorlogen

Op passende wijze wordt ook aandacht besteed aan de oorlogen in Oekraïne en Israël & Palestina. Deze onvrijheden dicht bij huis zorgen ervoor dat voor veel (jonge) generaties de waarde van vrede, vrijheid en veiligheid heel voelbaar onder druk staat. Daarom is het belangrijk om de vrijheidsboodschap zo breed mogelijk te verspreiden. Bekijk het hele programma op www.wageningen45.nl .

Programma 4 mei

11.00 uur - Opening Herdenkingexpositie
De Wageningse 4 Mei Werkgroep organiseert een herdenkingsexpositie om de verhalen van de Wageningers in het ‘Wageningen van toen’ te vertellen. Van ooggetuigen die hun persoonlijke verhaal vertellen tot partijen die de historie en WOII van Wageningen onderzoeken en (beeld)materiaal leveren voor de expositie. Vele Wageningers, oud en jong, hebben de expositie al bezocht en in de afgelopen jaren zien groeien. De expositie is alleen op 4 mei te zien in de Grote Kerk op de Markt en wordt om 12.30 uur geopend. Jörgen Raymann, comedian en bestuurslid van Nationaal Comité 4 en 5 mei, zal de expositie bijwonen.
19.00 uur - Stille Tocht & Dodenherdenking
In heel Nederland herdenken we de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. We herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties. In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad heeft betekend. Het startpunt van de Stille Tocht is bij de Johannes de Doperkerk om 19.00 uur. Om 19.50 uur is de aankomst bij ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Hier vindt om 20.00 uur de Dodenherdenking (twee minuten stilte) plaats, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging.
23.00 uur - ‘Vuur van de Vrijheid’ & ontsteken Nationaal Bevrijdingsvuur (NPO1)
We sluiten 4 mei af met ‘Vuur van de Vrijheid’. In dit tv-programma, dat live wordt uitgezonden vanaf het 5 Mei Plein, voor Hotel de Wereld, wordt met optredens en bijdragen die het verhaal over (on)vrijheid vertellen, een brug geslagen tussen herdenken op 4 mei en koesteren op 5 mei. Met optredens van Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Adbelkader Benali, Naaz en The Kik. Aan het einde van dit programma wordt hetNationaal Bevrijdingsvuuraangestoken door twee WOII-veteranen, samen met de burgemeester van Wageningen,Floor Vermeulen: de start van Bevrijdingsdag 2024. Vervolgens brengen 14 verschilmakers van nu, waaronder Shariff Nasr & Myron Hamming, het vuur naar de 14 bevrijdingsfestivals. ‘Vuur van de Vrijheid’ is een productie van de NOS, Theater na de Dam, XSAGA en Wageningen45. Er is beperkt ruimte voor publiek, zowel in het decor als langs de randen van het 5 Mei Plein in Wageningen.
00.00 uur - Nationale Bevrijdingsvuurestafette
Het Nationaal Bevrijdingsvuur wordt die nacht verspreid door heel Nederland. Maar liefst2.500 lopers van107 loopgroepenhalen het Bevrijdingsvuur op in Wageningen, op het 5 Mei Plein. Zij lopen de hele nacht in een estafette terug naar hun eigen gemeente, van Heerlen tot aan Veendam. Zo bereikt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen elke provincie: het symbool van de vrijheid die we koesteren op 5 mei.