De herfst van 2021 gaat de boeken in als het seizoen van de enorme stijging van de energietarieven. Volgens een berekening van de Rabobank stijg de energierekening van een gemiddeld huishouden volgend jaar van 1.500 naar 2.400 euro. En dus is energie besparen actueler en interessanter dan ooit. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Organisaties als Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis publiceren al jaren tips om energie te besparen. “Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost”, schrijft Milieu Centraal. “Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite.” Maar de grootste hap komt -vooral in de winter- van de verwarming: de helft van je energierekening gaat eraan op. Met duurzame verwarming kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen. Oftwel een warmtepomp, zonneboiler, lage temperatuur verwarming en zo zijn er nog meer systemen. Ook in onze gemeente zijn er installateurs die je een betrouwbaar en vrijblijvend advies kunnen geven.
Maar voordat je dat doet, is het van belang om het huis goed geïsoleerd te hebben. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar liefst twee van de drie woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dak, muren, ramen en vloer te isoleren. Vooral met goede -geen dunne- dakisolatie bespaar je veel geld en krijg je bovendien een aangenaam klimaat in huis, alsof je onder een warme deken ligt. Laat je adviseren door een bouwmarkt, bouwbedrijf of isolatiespecialist in onze gemeente voor de juiste isolatie en bedenk daarbij dat de kosten altijd opwegen tegen de besparing, vooral met de stijgende energieprijzen.