Kamervragen Erezilver oud-wethouder Bogers om schending geheim

23 jul 2020, 11:35 Nieuws
gedenkteken pim fortuijn wouter engler wikimedia cc by sa 40
Wouter Engler, wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Martin Bosma van de PVV heeft om opheldering gevraagd aan minister Ollongren over het Vergulde Wageningse Erezilver dat is uitgereikt aan Jack Bogers.
Bogers kreeg het Erezilver op zijn laatste werkdag als docent op scholengemeenschap Pantarijn uit handen van burgemeester van Rumund. Voor Bogers docent aan de school werd, was hij actief in de Wageningse politiek voor Groenlinks van 1982 tot 2002, eerst als gemeenteraadslid en later als wethouder.

Wat is er aan de hand?

6 mei 2002 is een dag dat veel Nederlanders in het geheugen gegrift staat, het is de dag dat Pim Fortuyn vermoord werd. Op weg naar zijn auto werd hij vijfmaal beschoten, kort daarna overleed hij. De dader, Volkert v/d Graaf, werd even later aangehouden door de politie, naar verluid dankzij de chauffeur van Fortuyn die de dader had achtervolgd.
De naam van Volkert werd niet meteen vrijgegeven. Dat is met betrekking tot een politieonderzoek helemaal niet handig, je wil immers onderzoeken wie de dader is, zijn gangen nagaan, zijn huis doorzoeken en computers in beslag nemen. Van der Graaf bleek actief voor de Vereniging Milieu Offensief (VMO.
In de kleine groep die al wisten dat de dader van de moord Volkert van der Graaf was, behoorde ook toenmalig wethouder Jack Bogers. Van der Graaf had namelijk in Wageningen gewoond
en de politie was onder andere op zoek naar een foto om hem te identificeren. Zij namen toen contact op met de gemeente Wageningen.
Bogers had die naam voor zichzelf moeten houden maar dat deed hij niet. Hij nam contact op met de voorzitter van de Vereniging Milieu Offensief, Sjoerd van der Wouw, om hem te vertellen dat ene Volkert, waarschijnlijk hun medewerker, verdacht werd van de moord op Pim Fortuyn. De voorzitter nam achtereenvolgens contact op met Van der Graafs vrouw.
Later bleek dat er die avond zo'n 200 bestanden gewist waren van de computer van Van der Graaf.

Geheimhoudingsplicht

Dat Jack Bogers hiermee vertrouwelijke informatie lekte en dit in zijn positie verboden is, werd hem ook door de rechter vertelt. Zelf vond ie dat ie recht had op vrijspraak maar dat zagen de rechter anders, ook na hoger beroep. Hij werd veroordeel tot het betalen van een boete van € 500,-.
Bosman wil nu van de minister weten hoe het kan dat Bogers jaren later een onderscheiding krijgt.