Om de klimaatambities van het kabinet te realiseren is veel extra menskracht nodig. Dat zijn veelal technische vakkrachten om bijvoorbeeld energiesystemen en nieuwe netwerken aan te leggen.
Maar ook om gebouwen te isoleren of zonnepanelen en warmtepompen te installeren.
De vraag naar werknemers is groot: landelijk gaat het om vele tienduizenden vacatures. Het is nodig om de ‘vijver’ waaruit werkgevers kunnen vissen te vergroten, sneller en flexibeler op te leiden en mensen die al in de verschillende branches werken vast te houden. Dit staat beschreven in de Human Capital Agenda van Regio Foodvalley. Deze agenda hebben zij samen met partners uit het onderwijs, overheden en ondernemers ontwikkeld om een toekomstbestendige en veerkrachtige arbeidsmarkt te creëren.
De arbeidssector energietransitie is één van de speerpunten uit de Human Capital Agenda. Deze agenda is gericht op het versterken van de arbeidsmarkt en de economie in de regio. In de Human Capital Agenda staan drie hoofdprojecten beschreven. Een van de hoofdprojecten is het ontwikkelen van een flexibel en regionaal scholingsaanbod. Dit willen we doen door bijvoorbeeld bestaande opleidingen te verbinden en innovaties aan te moedigen. Door de flexibele scholingsmogelijkheden in te zetten, kunnen meer technische vakmensen worden opgeleid voor de bouw van windmolens, installatie van zonneparken en warmtepompen. Dit draagt bij aan een betere aansluiting op de vraag vanuit het bedrijfsleven.
Begin dit jaar zijn twee kwartiermakers (Joop Hazeleger en Dennis Gudden) aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een flexibel en regionaal scholingsaanbod onder de werknaam Energietransitie Academie. In de afgelopen periode hebben de kwartiermakers trendrapportages bestudeerd, bijeenkomsten van brancheorganisaties bezocht, veel gesprekken gevoerd met regionale ondernemers en met opleiders het aanbod besproken.
Lees hier meer over de Energietransitie Akademie.