Regio - Lenteland boerderij Erve Kiekebos start de campagne Samen Groot Grond Bezitter. Met de slogan 'Klein stukkie grond, samen grote impact' willen de Erve Kiekebos boeren de discussie rondom het bezit van grond aanzwengelen.
Daarnaast willen ze laten zien dat innovatieve vormen van grondbezit een oplossing bieden door de aankoop van grond voor deze boerderijen. Momenteel wordt gezocht naar geschikte percelen rond Arnhem, Nijmegen, Ede-Wageningen of de Utrechtse Heuvelrug.
Grondeigendom en speculatie
De discussie over grondeigendom is een cruciale stap voor een duurzamere toekomst in de landbouw. Grondprijzen rijzen door speculatie de pan uit, terwijl de opbrengst van het land voor boeren niet genoeg oplevert. Velen zitten hierdoor in de knel en grijpen, onder andere, naar pesticiden om op korte termijn toch genoeg rendement te behalen. Tegelijkertijd kunnen nieuwe boeren die een regeneratieve of biologische boerderij willen starten nauwelijks aan grond komen door die hoge prijs.
Korte termijn visie
Boeren leveren nu voedsel tegen een te lage prijs. Ons huidige landbouw systeem is niet kostendekkend, laat staan winstgevend. De extra kosten worden via belastingen van de burger geïnd. En door die focus op maximale opbrengst, met vaak gebruik van kunstmest en pesticiden, putten grond en bodem uit. De Nederlandse biodiversiteit nam in 50 jaar met ruim 75 procent af. Dit heeft gevolgen voor de voedselzekerheid in Nederland.
Gemeenschappelijk bezit
Jaap Fris, boer bij Lenteland boerderij Erve Kiekebos: “Ooit was land van iedereen of van niemand, nu is het voornamelijk in privébezit, omgeven door hekken en is het een bron van winst. Als we echt willen investeren in het herstel van ecosystemen op de lange termijn, moeten we serieus naar grondeigendom kijken”.
Lenteland geeft boeren die op een natuurinclusieve manier willen boeren toegang tot grond en een boerderij. Voor elke Lenteland boerderij wordt een coöperatie opgericht en worden geschikte boerenondernemers gezocht. Zij worden gesteund bij de opstart van de boerderij en ontvangen een basisinkomen totdat de boerderij winstgevend is. Burgers kunnen mee-investeren in de boerderij en worden zo mede-eigenaar. Daarmee komt de grond en boerderij in handen van de gemeenschap. De stichting garandeert dat de boerderij blijft bijdragen aan het verrijken van het landschap met zoveel mogelijk leven.
Samen Groot Grond Bezitter
Met de campagne ‘Samen Groot Grond Bezitter’ wil Erve Kiekebos laten zien dat iedereen invloed heeft op een positieve verandering in ons landbouwsysteem. Jaap Fris: “De aankoop van een klein stukkie Erve Kiekebos zorgt voor grote impact, ook voor generaties na ons. Met de portretten willen we laten zien dat dit iedereen -ongeacht leeftijd of achtergrond- aangaat”. Via interviews vertellen de mede-eigenaren die je ziet op de foto’s over hun motivatie om deel te nemen aan de campagne. Deze wordt via socials, podia en pers verspreid. Meer informatie is te vinden via de
website van Erve Kiekebos .
Over Lenteland
Lenteland richt zich op regeneratieve landbouw. Dat is een vorm van landbouw die laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven. Er zijn inmiddels vijf Lenteland boerderijen: Erve Kiekebos (in Empe, Gelderland), ’t Gagel (in Lochem, Gelderland), Strackxhoeve (in Laakdal, België), ’t Sierveld (in Mechelen, Zuid Limburg) en kocht onlangs de vijfde boerderij aan in Enschede. Initiatiefnemer is Wouter Veer, die eerder impact investeringsfonds Ifund, circulaire economie hub Blue City en Pay for People oprichtte.
Regio’s
Een Lenteland boerderij ligt ruim boven zeeniveau, omdat de initiatiefnemers zeven generaties (200 jaar) vooruitdenken. Dat betekent voornamelijk Brabant, Limburg, Gelderland, en delen van Utrecht.
Specifiek zoeken ze naar percelen in onderstaande regio’s:
- De Brabantse Wal, ten zuiden van Bergen op Zoom;
- Het Groene Woud (Boxtel, Oirschot, Schijndel, etc.);
- Rondom Arnhem, Nijmegen, Ede-Wageningen of de Utrechtse Heuvelrug;