Lezing Evolutionair Denken: de invloed van Darwin op ons wereldbeeld

08 sep 2023, 10:51 Nieuws
chris buskes
Op zondag 10 september vindt er in Thuis een lezing plaats over Darwins evolutietheorie. De lezing wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond en gegeven door wetenschapsfilosoof, schrijver en Darwin-deskundige Chris Buskes.
Er zijn maar weinig ideeën die zoveel overhoop hebben gehaald als Darwins evolutietheorie. Ook vandaag de dag, meer dan 150 jaar na de publicatie van de Origin of Species, is Darwins ‘gevaarlijke idee’ (Dennett) in sommige kringen nog steeds taboe.

Radicaal nieuw licht

Wat is er zo revolutionair en, voor sommige mensen, zo verontrustend aan Darwins ontdekking?Darwin heeft de wereld op z’n kop gezet omdat hij eeuwenoude aannames over wie wij zijn en waar we vandaan komen onderuit heeft gehaald en in een radicaal nieuw licht heeft geplaatst. De enorme impact en verreikende consequenties van dit diepe inzicht kunnen moeilijk worden overschat.

Evolutionair denken

De lezing wordt gegeven door Chris Buskes. Dr. Chris Buskes is wetenschapsfilosoof, schrijver en Darwin-deskundige en doceert aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de toepassing van evolutionaire (darwiniaanse) perspectieven in verschillende wetenschappelijke domeinen. In 2007 ontving hij voor zijn boek Evolutionair Denken de Socrates-beker voor het meest oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek. Het boek is vertaald in het Duits, Spaans en Chinees.

Informatie

  • Zondag 10 september
  • 14:30 uur
  • THUIS, Stationsstraat 32, Wageningen
  • Toegangprijzen: leden HV en NIVON € 8,-, studenten € 5,-, scholieren PANTARIJN gratis, overigen € 10,-
  • Let op, alleen contact betalen!