De collectie met werken van de Wageningse beeldhouwer August Falise in
museum De Casteelse Poort breidt gestaag uit. Het vergroten van deze museumcollectie is één van de speerpunten van het collectiebeleid. Want August Falise – geboren en getogen in Wageningen – is een kunstenaar met internationale faam.
Recent schonk mevrouw Murjani Kusumobroto een uniek terracotta beeld, dat na complete restauratie (het beeld lag volledig in stukken) nu is toegevoegd aan de collectie. Het museum heeft daarnaast een groot beeld van de hand van Falise kunnen aankopen.
Redenen genoeg om dit najaar deze uitbreiding te vieren met een kleine expositie van werk van August Falise, met een hoofdrol voor de nieuwe aanwinsten en diverse bruiklenen.
Restauratie
Het nieuw verworven terracotta beeld verkeert inmiddels in goede conditie. Omdat het beeld zwaar beschadigd was, heeft het museum het werk laten restaureren bij het Utrechtse restauratie-atelier van Maud Schermer. Na maanden museumsluiting is er nu eindelijk de mogelijkheid deze nieuwe aanwinst te tonen.
Wie is de man?
Het is niet duidelijk wie Falise in dit beeld heeft vereeuwigd. Wat bekend is, is het jaartal waarin de kunstenaar het beeld maakte, 1913, en een verhaal waarin mogelijk de waarheid schuilgaat. Het werk verbeeldt een zittende man, met een kind op schoot en een kegel in de hand. Het verhaal gaat dat de oudere man, kersvers vader, het beeld niet kon waarderen en het niet wilde hebben. Toen ook nog de voet afbrak werd het beeld afgedankt. De heer Job van de Peppel, opa van de schenkster Murjani Kusumobroto, vond het beeld wél mooi en mocht het hebben. Is de afgebeelde man een fervent kegelaar? Is hij een vriend van August Falise? Het museum komt graag in contact met mensen die meer kunnen vertellen over de herkomst.
In de expositie toont het museum meerdere nieuwe aanwinsten van de hand van Falise, en ook enkele bruiklenen uit het bezit van Wageningen Universiteit en Falise-verzamelaar Dick Pepplinkhuizen, zoals het welbekende beeld De Zaaier, diverse penningen en gebronsd aardewerk.
Te zien van 24 oktober 2021 t/m 30 januari 2022 in de Torckkamer.
Bron: Museum De Casteelse Poort