Petitie tegen autoweg door het Binnenveld

08 mei 2017, 11:36 Nieuws
kielekampsteeg google maps
Geen autoweg door het Binnenveld, dat wil Wageningen Goed op Weg, een coalitie van maatschappelijke groeperingen en bewonersorganisaties. Verenigd zijn zij een petitie gestart.
Wageningen Goed op Weg bestaat uit: Bewonerscommissie Tarthorst, Bewonersvereniging NoordWest, Vereniging Mooi Wageningen, Wagenings Milieu Overleg, Platform Duurzaam Wageningen en Fietsersbond afdeling Wageningen.

Kansrijk

Het college van burgemeester en wethouders liet eind april
weten dat zij de gemeenteraad geadviseerd hebben te kiezen voor een nieuwe weg langs en over de Wageningen Campus om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Door het Binnenveld dus.
Geen goed idee, vindt Wageningen Goed op Weg: "Het Binnenveld is een belangrijk uitloopgebied met grote landschappelijke en cultuurhistorische waarden en natuurkwaliteit; een gebied waar veel mensen van genieten."

Aantasting

De coalitie schrijft verder op hun website : "De autoweg loopt door dit fraaie gebied, strak langs het beschermde stiltegebied Binnenveld, dwars door beschermd open landschap, dicht langs de rustige woonwijk Noordwest en uiteindelijk dwars door het 200 jaar oude Dassenbos aan de Dijkgraaf. Het college wil met deze nieuwe weg de autobereikbaarheid van stad en campus verbeteren op een zo goedkoop mogelijke manier."
"Met dit voorstel gaat het college volledig voorbij aan alle adviezen en bezwaren van talloze inwoners en maatschappelijke organisaties die samenwerken in de coalitieWageningen Goed op Weg. Deze autoweg is een grove aantasting van natuur en landschap in het Binnenveld en het Dassenbos. De weg beschadigt het plezierige en gezonde woon-, werk- en leefklimaat in en rond woonwijk Noordwest en Campus onherstelbaar."
Ook betwijfelt de coalitie of de nieuwe weg wel nodig is. Er wordt gesproken over een toename van verkeer die onzeker is en betwist wordt.

Alternatief

Adviesbureau RHDHV stelde eerder vast dat de nieuwe autoweg grote negatieve effecten gaat hebben op de leefomgeving. Iets waar het college aan voorbij gaat volgens Wageningen Goed op Weg. Er zijn alternatieven die de groene kwaliteiten van Wageningen waarborgen.
Daarom vindt de coalitie dat de gemeenteraad beter kan kiezen voor de Draagvlakvariant
. Daarin worden onder andere drie toegangswegen tot de Campus gecreëerd omdat het feit dat de Campus maar één toegangsweg heeft, de oorzaak is van veel problemen.
De gemeenteraad behandeld het voorstel van het college op 15 mei, voor de zomer nemen zij waarschijnlijk een besluit. Donderdag 11 mei is er in het Stadhuis een inloopavond. Inwoners krijgen uitleg over de uitwerking van de varianten en kunnen dan hun vragen stellen.
De petitie van Wageningen Goed op Weg vind je hier
. Inmiddels hebben ruim 800 mensen de petitie getekend.
Lees ook: