Vier de vrijheid in Wageningen op 5 mei

04 mei , 10:07 Nieuws
bevrijdingsdefile jorrit lousberg
Jorrit Lousberg
Op 5 mei vieren we de vrijheid vanuit Wageningen: Stad der Bevrijding. Het Nationale Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) presenteert een inhoudelijk programma in het teken van de vrijheidsboodschap, Vrijheid: jij maakt het verschil!
Ankerpunten in het programma zijn: De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 (5 mei, 12.00 uur), een vernieuwd Vrijheidsdefilé (5 mei, 12.35 uur) en het Bevrijdingsfestival Gelderland 2024 (5 mei, 13.00 uur).
Ook wordt er op een passende manier aandacht besteed aan de oorlogen in Oekraïne en Israël & Palestina. Deze onvrijheden dicht bij huis zorgen ervoor dat voor veel (jonge) generaties de waarde van vrede, vrijheid en veiligheid heel voelbaar onder druk staat. Daarom is het belangrijk om de vrijheidsboodschap zo breed mogelijk te verspreiden. Bekijk het hele programma op www.wageningen45.nl .

Programma 5 mei: bevrijdingsdag

12.00 uur - Nationale Herdenking Capitulaties 1945
Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij zijn minister van Defensie Kajsa Ollongren, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, acht militaire attachés en tien Britse WOII-veteranen aanwezig. Tijdens deze ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie en flypast, komt de ‘Ode aan de Veteranen’ terug, waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Die scholieren hebben alle nog in leven zijnde WOII-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, WOII-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. De Nationale Herdenking wordt door Omroep Gelderland live uitgezonden.
12.35 uur - Vrijheidsdefilé
Direct na de Nationale Herdenking vindt het Vrijheidsdefilé plaats met voorop naar verwachting tien Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. In aanloop naar 80 jaar vrijheid start dit jaar de omvorming van het (voorheen) Bevrijdingsdefilé naar het Vrijheidsdefilé. Daarin wordt de internationale militaire samenwerking sinds 1945 gemarkeerd én geëerd. Die samenwerking wordt zichtbaar gemaakt doordat internationale partners met een delegatie deelnemen aan het defilé. Dit jaar verwelkomen we al: België, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne. Met ruim 1.700 deelnemers is het defilé ook dit jaar een onmisbaar onderdeel van Bevrijdingsdag in Wageningen.
13.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland met Rondé, Krezip én 15 podia door de Stad der Bevrijding
Om 13.00 uur wordt het Bevrijdingsvuur aangestoken bij MainStage x Sena Performers Stage door verschilmakers Soy Kroon en Dorian Bindels. Samen met een 17-koppig ensemble van de musical 40-45 openen zij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Hiermee barst ook in Wageningen het Bevrijdingsfestival los en zal de vrijheid muzikaal gekoesterd worden op 15 podia verspreid door de hele stad. Met een programmering ‘voor en door Wageningen’ bieden we graag een podium aan veelbelovend talent én professionele musici. Bekende namen zoals Rondé (13.15 uur) , Wende Snijders (16.00 uur) , Sophie Straat (21.15 uur) & Krezip (23.00 uur)
helpen daarnaast om de vrijheidsboodschap bij een groot (jong) publiek over te brengen. Daarnaast zijn er 15 podia
door het stadscentrum van Wageningen, samen vormen zij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Bekijk de hele line-up van het Bevrijdingsfestival op Wageningen45.nl .
Vanaf 16.00 uur - Inhoudelijk programma in het Vrijheidskwartier
Op de plek waar 79 jaar geleden de vrijheid werd bekrachtigd, gaan we in het Vrijheidskwartier het hele jaar door opnieuw ontdekken wat vrijheid betekent. De betekenis van vrijheid is vandaag de dag namelijk voor iedereen anders. Met een programmering rond debat, wetenschap en cultuur ontdek je op een verrassende, confronterende maar altijd respectvolle manier welke rol vrijheid in jouw leven speelt. Op 5 mei stapt het publiek voor het eerst in het Vrijheidskwartier. Op bevrijdingsdag beleef je hier: escape room ‘Escape to Freedom’, dialoog sessie ‘Bekend maakt Bemind’, de voorstelling ‘Vleugelvrij’ en de doorlopende expositie ‘Bevrijdingsverhalen’. Bekijk alle activiteiten op wageningen45.nl of vanaf 1 mei op vrijheidskwartier.nl .
17.30 uur - Vrijheidsmaaltijd
Bij het vallen van de avond schuiven we aan voor de Vrijheidsmaaltijd op de Generaal Foulkesweg. Aan een tafel van maar liefst 400 meter is plaats voor zo’n 790 dinergasten (79 jaar vrijheid). 100 kaarten worden ter beschikking gesteld aan de lokale AZC’s en minima via de Voedselbank. Samen zullen alle gasten de vrijheid koesteren met heerlijk eten uit de wereldkeuken, muziek en cultuur. De kaarten voor de Vrijheidsmaaltijd 2024 zijn bijna uitverkocht. Wageningen 45 presenteert de Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met Food of Cultures, Bblthk Wageningen, Hotel de Wereld en het Vrijheidskwartier. De Vrijheidsmaaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door VFonds en Provincie Gelderland.
Bekijk het volledige programma op
Het bericht gaat verder onder de foto.
bevrijdingsfestival5mei
Gemeente Wageningen

Over Wageningen45

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 79 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.
De oorlog in Oekraïne en in Israël & Palestina zorgt bij velen dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Met een impactvolle programmering van live-evenementen en online verbinding wil Wageningen45 zo veel mogelijk (jonge) mensen raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!
Fotobijschrift: Tien WOII-veteranen samen met Krezip, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Naaz, Rondé, Wende Snijders, Gijs Scholten van Aschat, The Kik en vele anderen verschilmakers in programmering Wageningen45.