Wageningen zet in op bushokjes zonder reclame. Het college stelt voor om alle reclamefaciliteiten uit bushokjes te verwijderen.
Dit volgt uit een motie die de gemeenteraad in 2023 aannam. Met als doel: minder prikkels en lichtvervuiling, energiebesparing en een beperking van reclame voor ongezonde en vervuilende producten.
Rustiger straatbeeld
Het weghalen van reclame zorgt voor een rustiger straatbeeld. Lichtbakken verdwijnen, wat bijdraagt aan energiebesparing en minder lichtvervuiling. Ook verdwijnt daarmee automatisch reclame voor ongezonde producten. Denk hierbij aan fastfood, frisdrank en vlees en reclame voor fossiele brandstoffen en gokbedrijven. Dit past binnen de bredere inzet van Wageningen op een duurzame, leefbare en gezonde stad.
Minder prikkels, meer duurzaamheid
Het college onderzocht alternatieven, zoals een duurzame reclamecode of het benutten van bushokjes voor gemeentelijke bekendmakingen. Deze opties vielen af. Wethouder Duurzaamheid Erik-Jan Bijleveld: “Met dit besluit maken we de stad rustiger. Minder lichtvervuiling, minder energieverbruik en een prettiger straatbeeld met minder prikkels.”
Reclame normaliseert eten ongezond voedsel
Onderzoek van onder andere Wageningen Research laat zien dat reclame in het straatbeeld het eten van ongezond voedsel normaliseert. Het aantal mensen met ziektes die voortkomen uit obesitas stijgen in Nederland elk jaar. Daarmee stijgen ook de kosten van de gezondheidszorg. Steeds meer steden stellen daarom dat ze reclame voor ongezond voedsel willen weren uit de openbare ruimte. Wageningen loopt met het collegevoorstel hierin voorop en kan een inspiratie zijn voor andere gemeenten.
Maud Hulshof, wethouder Voedsel: “Het is niet erg om af en toe ongezond eten. Maar wij willen graag dat het maken van de gezonde keus makkelijker wordt. Als je steeds wordt verleid om ongezond te eten, is het lastig om daar niet aan toe te geven. Ik ben ontzettend blij met deze stap. We nemen een stukje van de verleiding weg, terwijl we tegelijk in de stad het gezonde aanbod vergroten. Het past bij onze ambitie voor een gezonde leefomgeving.”
De gemeenteraad bespreekt het voorstel binnenkort. Bij goedkeuring verdwijnen de reclamepanelen in bushokjes.
Wageningse voedselagenda
In de Wageningse Voedselagenda 2021-2030 staat hoe de gemeente de voedselomgeving gezonder en duurzamer maakt. Wageningen werkt samen met andere gemeenten en kennisinstellingen aan een duurzame en gezonde voedselomgeving in de Citydeal Gezonde Voedselomgeving.