Frits Huibers ontving op woensdag 20 december het Wagenings Erezilver. Dat gebeurde tijdens zijn afscheidsreceptie als locatiemanager van de
Grote Kerk Wageningen.
Hij krijgt deze gemeentelijke onderscheiding voor zijn inspanningen die een meerwaarde voor Wageningen opleveren. “Jij hebt aan de wieg gestaan van wat de Grote Kerk nu is én betekent voor Wageningen; een markante, veelzijdige en bruisende plek midden in het hart van onze stad”, aldus burgemeester Floor Vermeulen.
Eerste bestuurslid Grote Kerk
Toen de Stichting Grote Kerk Wageningen het gebouw in 2017 ging beheren was Frits Huijbers als penningmeester een van de eerste bestuursleden. Daarmee heeft hij niet alleen de financiën van de Grote Kerk goed en transparant beheerd, ook heeft hij de basis gelegd voor de meerjarenplanning voor de exploitatie van het gebouw. Voorafgaand aan de verbouwing heeft hij vele uren en dagdelen samengezeten met de architecten, het bouwteam van de Stichting Gelderse Kerken en vertegenwoordigers van de Protestantse
Gemeente Wageningen. Na de verbouwing werd Frits Huijbers locatiemanager en toonde hij onvermoeibaar de vele mogelijkheden die de Grote Kerk biedt. Van modeshow tot bierfestival, van klassiek concert tot benefietdiner, van lezing tot Rummycuptoernooi. Het door Frits Huijbers bedachte motto ‘Kerk in de stad en stad in de kerk’ werd hiermee in de praktijk gerealiseerd.
Historische Vereniging en Wageningen750
“Maar Frits Huijbers heeft veel meer gedaan in en voor zijn geliefde Wageningen”, memoreerde burgemeester Vermeulen. Zo speelde hij in 2013 een belangrijke coördinerende en organisatorische rol bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Historische Vereniging Oud Wageningen. Mede dankzij zijn inzet heeft de Historische Vereniging de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt qua ledenaantal maar zeker ook als erfgoedorganisatie. Met als klap op de vuurpijl de viering van het 50-jarig bestaan dat dit jaar bepaald niet onopgemerkt is gebleven. Met ‘Ajuuwoh’, het boek over het Wageningse dialect dat met bijna 2600 verkochte exemplaren een groot succes bleek, en het dialectfestival in Theater Junushoff werden veel Wageningers en oud-Wageningers geraakt.