Meer plantaardig, en minder dierlijk, eten is gezonder voor onszelf en de planeet. Daarom wil de gemeente Wageningen de consumptie van plantaardig voedsel stimuleren.
Onze overconsumptie van vlees en zuivel legt een groot beslag op het klimaat, wat weer een negatieve invloed heeft op de soortenrijkdom van planten en in het wild levende dieren.
Plantaardig voedselbeleid
"Juist met voedselproductie – wat eet je wel en wat eet je juist niet – kan je daar heel veel in sturen," vertelt wethouder Maud Hulshof (D66) in een interview met Gemeente Plant Vooruit. Dit initiatief brengt het plantaardige voedselbeleid van gemeenten in kaart.
Een gezond dieet bestaat voor de helft uit groenten en fruit en bevat daarnaast kleine porties granen, peulvruchten, vlees en zuivel. Toch neemt juist het aanbod ongezond voedsel toe. Zo zijn er in tien jaar tijd 40 procent meer fastfoodlocaties in de buurt van scholen bijgekomen.
Gratis groenten in buurthuizen en op school
Hulshof zet in Wageningen concrete stappen om die trend te keren. Zo is de catering van de gemeente altijd plantaardig. In buurthuizen worden gratis groenten, fruit en noten aangeboden. Boeren uit de buurt krijgen korting op de tarieven voor de streekmarkt in de stad, waardoor inwoners ook meer in contact komen met de makers van hun voedsel.
Hulshof, die als wethouder ook verantwoordelijk is voor asiel en cultuur, ziet in voedsel een verbindende factor. Ze nam het initiatief voor warme schoollunches in Wageningen. Door op school uitsluitend plantaardig te koken en eten, wordt geen enkele leerling uitgesloten vanwege bijvoorbeeld een allergie of geloofsovertuiging.
EiWet-houder verkiezing
De keuze om Hulshof te interviewen komt niet uit de lucht vallen. Hulshof was vorig jaar één van de zes genomineerde voor de ‘EiWet-houder’-verkiezing van Gemeente Plant Vooruit. Ze eindigde op de tweede plaats; Kirsten de Wrede (PvdD) van Groningen kreeg de meeste stemmen.
Ook dit jaar wordt er weer een EiWet-houder gekozen. ‘Gemeente Plant Vooruit 2025’, een congres in de Jaarbeurs Utrecht op 27 juni, geeft de aftrap. Daar wisselen beleidsmakers, politici, ondernemers en wetenschappers ervaringen en kennis uit over de eiwittransitie in gemeenten. De focus ligt dit jaar op politiek en maatschappelijk draagvlak.
Niet één oplossing
Hulshof benadrukt dat er niet één manier is om de eiwittransitie vooruit te helpen: "Ik denk dat het zo’n complex ding is, dat je juist heel veel tegelijk moet proberen."
Gemeenten kunnen zelf paal en perk stellen aan reclame voor ongezonde voeding in hun aanbestedingsbeleid of de Algemene Plaatselijke Verordening. De landelijke overheid zou kunnen helpen door de btw op groente en fruit verlagen. En door gemeenten de mogelijkheid te geven om nog meer ongezond voedselaanbod te weren.
Beluister het hele interview HIER.