De Wageningen Universiteit is een onderzoek gestart dat kijkt naar het effect van een volledig plantaardig voedingspatroon op de (spier)gezondheid van 65-plussers.
Plantaardig eten is een actueel onderwerp en krijgt steeds meer aandacht van zowel jong en oud. Veel mensen minderen hun vleesinname vanwege dierenwelzijn en het milieu. Daarnaast brengt het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen gezondheidsvoordelen met zich mee. Om deze redenen gaan steeds meer mensen plantaardig eten. Maar wat betekent dit voor ouderen?
Onderzoeker Jacintha Domić van de Wageningen universiteit zoekt dit uit in een groot onderzoek en is daarbij vooral geïnteresseerd in het effect op de spieren. “Ons doel is om te onderzoeken of 65-plussers zonder zorgen over kunnen stappen naar een veganistisch eetpatroon.” Plantaardig eten kan helpen bij het afvallen en het verlagen van het cholesterol, maar plantaardige voedingsmiddelen bevatten ook minder eiwitten dan dierlijke voedingsmiddelen. En de eiwitten in plantaardige voeding ook minder goed beschikbaar voor het lichaam. Het eten van voldoende eiwitten van goede kwaliteit is van groot belang voor 65-plussers. Deze dragen namelijk bij aan een optimaal behoud van de spieren. Het kan daarom zijn dat een volledig plantaardig voedingspatroon de spieren minder goed kan stimuleren dan een eetpatroon met dierlijke producten. Het behouden van gezonde spieren op hogere leeftijd is erg belangrijk. Spieren dragen namelijk bij aan de zelfstandigheid en verminderen het risico op vallen.
Naast het effect op de spieren, zal Jacintha Domic ook kijken naar de effecten van plantaardig eten op andere gezondheidsmaten, zoals de cholesterolwaarden en de botgezondheid. “ Door ook andere gezondheidsuitkomsten mee te nemen, krijgen we een completer beeld van de gevolgen van plantaardig eten op hogere leeftijd en kunnen we voedingsadviezen beter afwegen.”
“Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we 65-plussers weloverwogen voedingsadviezen geven die zowel rekening houden met duurzaamheid als de gezondheid.” Daarnaast kunnen de uitkomsten van het onderzoek bijdragen aan een verstandige integratie van plantaardige voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen.
De WUR zoekt voor dit onderzoek 65-plussers, die geen vegetariër of veganist zijn. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer veertien weken. Tijdens dit onderzoek volg je twaalf weken een veganistisch eetpatroon of een eetpatroon zonder beperkingen. Sommige deelnemers volgen ook een krachttraining programma. Voor, tijdens en na het volgen van het eetpatroon voeren de onderzoekers metingen uit die veel informatie geven over uw gezondheid.
Deelnemers ontvangen een tegemoetkoming van €480 tot €580 en een vergoeding van de reiskosten. Daarnaast ontvangen deelnemers om de week gratis een aantal voedingsproducten naar voorkeur.
Vragen of interesse? De onderzoekers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Je kunt contact met ons opnemen via 06-25294320, of via e-mail: [email protected].