Bevrijdingsdag 2020: nagenieten van het Bevrijdingsdefilé van 2018

Bevrijdingsdag 2020, 75 jaar vrijheid vieren we thuis. Daarom dan maar nagenieten. Van het Bevrijdingsdefilé van 2018 door Wageningen, gefilmd door de Veluwezoom In Beeld.

Uit de wijde omtrek was men weer massaal op 5 mei naar Wageningen getogen, niet in de laatste plaats voor het Bevrijdingsdefilé. Aangevoerd door de Tweede Wereldoorlog veteranen.

Wij hadden het voorrecht om naderhand met een aantal veteranen te spreken en van hen te horen hoe ze deze dag beleefd hadden.

Warmte

Ze raakten niet uitgepraat over de warmte die ze ontvingen in Wageningen. “It was marvelous!” Vertelde Frank Ashleigh, Glider piloot tijdens Market Garden: “I really cannot express how grateful I am for this day!” (Het was prachtig. Ik heb echt geen woorden om te zeggen hoe dankbaar ik ben voor deze dag!)

Ze waren ontroerd door de bloemen die ze kregen, het gejuich waarmee ze ontvangen werden en de vele kinderen die hun handen wilden schudden. Ron Johnson, ook een Glider piloot kwam er verschillende keren op terug: “The Dutch children are so wonderful and this is so important to us.” ( De Nederlandse kinderen zijn geweldig en dit is zo belangrijk voor ons.)