Permanente expositie WO2 en bevrijding De Casteelse Poort vernieuwd

Dankzij sponsorbijdragen en inzet van velen heeft museum De Casteelse Poort in Wageningen haar permanente expositie WO2 en de bevrijding kunnen aanpassen aan moderne museumvereisten, en aantrekkelijker kunnen maken voor bezoekers van alle leeftijden.

expositie WO2Om de voltooiing te markeren, ontving het museum 12 september alle personen die aan de make-over hebben bijgedragen. de Veluwezoom In Beeld nam alvast een kijkje in het museum en sprak met Saskia Werner.

Officiële opening

De officiële opening, oorspronkelijk gepland in het afgelopen voorjaar, vindt plaats op 23 april 2021, ihkv de viering van 75 +1 jaar bevrijding.

De expositie is op verschillende fronten aangepast en uitgebreid. Twee nieuwe introductiefilms plaatsen de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Wageningen in een nationaal en internationaal kader; de lokale oorlogssituatie krijgt hierin specifieke aandacht. Op de nieuwe wandvullende luchtfoto worden belangrijke locaties inzichtelijk. Bezoekers kunnen extra achtergrondinformatie mbv een touchscreen eenvoudig opzoeken.

Voor kinderen is een interactief spel toegevoegd. En de vitrines bevatten vele objecten, die nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Engelstalige en Duitstalige toelichting maken de vernieuwde expositie ook interessant voor internationaal publiek.

expositie WO2Vernieuwing

Eén van de nieuwe aanwinsten is het uniform en baret van George Molnar. De 22 jarige Canadees was als tolk aanwezig op 5 mei 1945 tijdens de capitulatieonderhandelingen in hotel De Wereld.

Nou ja, onderhandelingen, volgens George hadden de Duitsers echt niets in te brengen, je lees zijn verhaal hier.

De vernieuwing en verbetering van de expositie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van o.a. Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Coöperatiefonds Rabobank Vallei en Rijn, het V-fonds, Provincie Gelderland en de vereniging Vrienden van het Museum.

Meer informatie (ook over coronamaatregelen voor je bezoek): casteelsepoort.nl.