75 jaar na dato, op dinsdag 17 september 2019 werd het monument onthuld op het Ericaplein ter herinnering aan het 'vergeten' bombardement op de wijk Sahara en de Diedenweg waarbij 40 slachtoffers vielen
Overlevenden meneer de Bruijn en mevrouw Schoorl, toen kleine kinderen, vertelden hun indringende verhaal bij de nu blijvende herinnering aan deze zwarte bladzijde in de Wageningse geschiedenis
Grote waardering
In aanwezigheid van overlevenden, nabestaanden en omwonenden sprak, toenmalig, locoburgemeester Lara De Brito haar grote waardering uit voor de inspanningen van de stichting en de buurtbewoners. “Het ontroert me dat dit monument 75 jaar na dato recht doet aan de slachtoffers en de nabestaanden van het bombardement. Met dit monument krijgen zij vandaag eindelijk de aandacht die zij verdienen.”
De Brito deelde mee dat het monument op het Ericaplein dezelfde aandacht gaat krijgen als andere oorlogsmonumenten in de stad: “Om ons er blijvend aan te herinneren dat vrijheid ons grootste goed is. Hopelijk is de samenkomst en herdenking van vandaag het begin van een langjarige traditie.”
Het bombardement op 17 september 1944 was onderdeel van
Operatie Market Garden. De bedoeling was om, voorafgaand aan de luchtlandingen tijdens de slag om Arnhem, Duitse doelen bij het Lexkesveer uit te schakelen. Maar per vergissing vielen de bommen 750 meter noordelijker op de woonwijk. De 160 bommen kostten 40 mensen het leven.
Weggestopt, niet vergeten
Na de oorlog is het bombardement in de wijk min of meer weggestopt, maar bij de betrokkenen nooit vergeten. Twee Wageningers, opgegroeid in de wijk, wilden na 75 jaar voorkomen dat dit bombardement definitief in de nevelen van de tijd zou verdwijnen. Het was nu of nooit, vooral ook voor de nog levende getuigen en nabestaanden voor wie de herinneringen nooit meer zijn vergeten.
De initiatiefnemers hebben inwoners van de buurt benaderd. Dat resulteerde in een stichting die het in korte tijd voor elkaar heeft gekregen om een monument te realiseren.