Welke rol spelen insecten in de voedselproductie van de
toekomst? Voeren we ze aan kippen, of liggen ze binnenkort op ons eigen bord?
Op zaterdag 28 september openen de deuren van theater Junushoff in Wageningen
voor een inspirerende dag over insecten en hun mogelijke rol in onze
voedselketen. Het evenement wordt georganiseerd door onderzoekers van
Wageningen University & Research.
Eeuwenlang deel van dieet
Hoewel veel mensen alleen al bij het idee van het eten van
insecten terugdeinzen, is dit in andere delen van de wereld heel gewoon. In
landen zoals Thailand, Mexico en Ghana maken insecten al eeuwenlang deel uit
van het dagelijkse dieet. Tijdens het evenement leggen experts uit hoe insecten
kunnen bijdragen aan een duurzamere voedselproductie en wat dat mogelijk voor
gevolgen heeft voor het voedsel dat op ons menu staat.
‘Insecten zijn ideaal als voedselbron’
Insecten worden wereldwijd steeds meer gezien als een slimme oplossing voor het
groeiende tekort aan eiwitten. Marcel Dicke, een expert op het gebied van
insecten aan Wageningen University & Research, legt uit waarom:
"Insecten kunnen efficiënt worden gekweekt met organische reststromen uit
de voedselproductie en zitten vol met belangrijke voedingsstoffen. Daarom zijn
ze ideaal als voedsel voor dieren én mensen. Door insecten te eten, kunnen we
de druk op traditionele landbouw verlichten en bijdragen aan een duurzamere
manier van voedselproductie, wat ook gunstig is voor de natuur en het milieu.
Ook landbouwhuisdieren, zoals kippen, eten graag insecten, dit verhoogt hun
welzijn en gezondheid.”
Ga in gesprek met experts
Bezoekers komen op de informatiedoemarkt meer te weten over bijvoorbeeld het
kweken van insecten of het gebruik ervan in voedsel en veevoer. Er is volop
gelegenheid om in gesprek te gaan met onderzoekers en bedrijven die vooroplopen
in de insectenindustrie. Leer uit eerste hand over de innovaties die deze
sector zo veelbelovend maken. Ook kun je je creativiteit kwijt in verschillende
activiteiten, zoals het vouwen van papieren insecten, en is er een
theaterdansvoorstelling van 'Erik of het klein insectenboek'.
Kookshow met beroemde chef-kok
In de theaterzaal vindt een interactieve kookshow plaats, geleid door chef-kok
Joseph Yoon. Hij zal de veelzijdigheid en smaak van insecten in de keuken
demonstreren. Bezoekers kunnen proeven van de heerlijke gerechten die tijdens
de show worden bereid en ontdekken hoe insecten een verrijking kunnen zijn voor
hun dagelijkse dieet. Yoon reist regelmatig de wereld rond om culinaire
demonstraties te geven waarin hij de voordelen van het eten van insecten
benadrukt. Bovendien weet hij sceptici ervan te overtuigen dat het eten van
insecten helemaal niet vies en eng is, maar juist lekker! Bezoekers mogen
uiteraard ook zelf proeven.
Kinderuniversiteit: wetenschap voor de jongste generatie
Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is er een speciale kinderuniversiteit. Hier
kunnen zij al hun vragen stellen aan professoren en leren over de wetenschap
achter insectenkweek en duurzaamheid. Het is een leerzame en leuke ervaring die
hen bewust maakt van het belang van innovatieve voedseloplossingen.
Gratis toegang
Iedereen is uitgenodigd om dit gratis evenement te bezoeken. Kom langs met het
hele gezin en ontdek de toekomst van onze voedselproductie, met insecten op het
menu.
- Datum: Zaterdag 28 september
- Tijd: Van 09:30 tot 17.00 uur
- Waar: Theater Junushoff in Wageningen