Wageningse studentenprojecten winnen ondernemerschapsprijzen

27 mei , 20:32 WUR
winnaars van de wageningen entrepreneurship grant met jury sven menschel 750x400
Sven Menschel

Containers die in oorlogsgebieden en op afgelegen plekken een gemeenschap van duurzame, verse groenten voorzien. Bijenhotels in de stad die de actuele status van biodiversiteit laten zien.

Dat zijn de twee winnende initiatieven van de Wageningen Entrepreneurship Grant. Ze maken met een praktische oplossing een belangrijk verschil in twee van de meest prangende maatschappelijke vraagstukken: biodiversiteitsverlies en voedselonzekerheid. Een prijs van elk €25.000 helpt deze jonge Wageningse ondernemers om de impact van hun innovatie verder te vergroten.

Tijdens een drukbezochte finale van de Wageningen Entrepreneurship Grant op 21 mei 2025 presenteerden zes jonge WUR-ondernemers hun initiatief voor publiek en een jury bestaande uit experts in investeringen en agrifood.

Verse groenten onder barre omstandigheden

Jort Maarseveen won met zijn initiatief Hippotainer van Panteleimon Agianidis (Fermentera) en Emiel Smits (Aeroponics Equipment) in de strijd om de Future Resources Award. Met een strakke pitch wisten zij de jury ervan te overtuigen dat gezonde, duurzame en lokale landbouw in een zeecontainer een belangrijk puzzelstukje is in het wereldvoedselvraagstuk.

De containers worden kant- en klaar geleverd op gebieden waar verse groente telen niet gaat: in gebieden waar de oorlog landbouwgronden heeft verwoest, zoals Oekraïne waar Jort met zijn compagnon Tijmen Blok de container als eerste testte. Maar ook op plekken waar de omstandigheden voor landbouw ongunstig zijn door bijvoorbeeld droogte, vorst of onherbergzaamheid.

Training lokale mensen

De groeiomstandigheden in de container zijn constant, er is weinig ruimte, water en mest nodig voor de teelt en ook pesticiden zijn onnodig. Een container biedt genoeg voedsel voor een kleine gemeenschap, in kroppen sla gerekend zo’n 1000 stuks per week. Maar ook andere groenten, zoals spinazie, tomaten of paprika’s staan op het menu. Lokale mensen worden getraind om verschillende groenten te kweken in de container en support op afstand is beschikbaar voor extra hulp.

Met het prijzengeld kunnen Jort en Tijmen zes maanden lang de werking van hun container demonstreren op het eiland Mallorca, waar boeren worstelen met toenemende waterschaarste. Zo hopen ze klanten te vinden die hun containers willen leasen en hun startup kan groeien. Verder werken ze aan een eerste R&D container in Wageningen en hopen ze in de nabije toekomst een off-grid container op zonne-energie te maken.