Interactieve lezing: Plezierig en wijs oud worden, hoe doe je dat?

Foto: Pixabay

Op dinsdag 3 oktober van 15:00 tot 16:30 uur organiseert het Vrijwilligers Centrum Wageningen een interactieve lezing geven over ‘Prettig en wijs ouder worden, hoe doe je dat?’.

Deze lezing vindt plaats in de ’55+ week van de ouderen’. In deze lezing neemt Jenny Kieskamp, vitaliteit- en loopbaancoach, u mee in bemoedigende inzichten mee over ons brein uit de neuropsychologie o.a. van Erik Scherder, over het activeren van onze veerkracht (dat kan!) en over inspiratie delen. Er is naast korte presentaties ook tijd om onderling uit te wisselen en Hans Siebesma vertelt hoe vrijwilligerswerk voor hem bijdraagt aan plezierig ouder worden.

Toenemen van jaren

Jenny Kieskamp: ‘Wij willen wel graag oud worden maar …. niet oud zijn, en dat kan niet’ zegt mijn vader van 85 terwijl hij in de auto stapt om op de Holterberg te wandelen, om te trainen voor de Airborne wandeltocht, die we samen gingen lopen. Of het de 10 km of de 15 km wordt houden we nog even open. Want beiden moeten we onze fysieke grenzen respecteren. Met het toenemen van de jaren van mijn vader en door de resten van long-covid van mij kunnen we net een stukje minder ver dan we zouden willen.’

Sociale contacten

Dit verlies nemen hoort bij wijs oud worden. Net zoals we als we ouder worden te maken zullen krijgen met verlies van ons oude werk, geliefde vrienden of familieleden en ons korte termijn geheugen. Tegelijkertijd kunnen we ook voordelen van het ouder zijn ervaren: we maken ons minder druk om kleine dingen, we worden milder en hebben meer levenswijsheid. Velen ervaren de tijd en vrijheid om het eigen leven in te richten helemaal zoals ze het zelf willen of om nog iets nieuws leren. Sommigen ontdekken nieuwe kanten van zichzelf door vrijwilligerswerk te doen en doen daar nieuwe sociale contacten op.

Nieuwsgierig geworden? Meld je meteen aan: www.https://www.vcwageningen.nl/workshops, [email protected] of 06 12 11 71 90.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen