Moeder hoeft foto’s kind niet van social media te verwijderen

15 jan , 17:16 112
rechtbanksociale media op appillustratiezeafbeelding telefoon rechtenvrij
Rechtbank. ter illustratie

De rechter oordeelt dat een moeder uit de Provincie Gelderland de foto’s van haar kind niet van social media hoeft te verwijderen. Hierbij kijkt de rechter vooral naar het belang van het kind.

Zonder overleg vorderde de vader van het kind dat de moeder de foto’s van social media moest verwijderen. Dit vind de rechter niet wenselijk als hij kijkt naar de verstandhouding tussen de ouders.

Beide ouders hebben het gezag

De ouders hebben beiden het gezag over hun minderjarige kind en geen relatie met elkaar. De moeder plaatste sinds de geboorte in 2015 foto’s van hun kind. De vader eiste dat de moeder de foto’s verwijdert en geen nieuwe foto’s meer plaatst. Volgens de vader vormen de foto’s en video’s een ernstige inbreuk op de privacy van hun kind. De moeder gaf aan dat haar accounts privé zijn en niet toegankelijk voor vreemden. Verder voerde ze aan dat het plaatsen van foto’s en video’s niet eerder een probleem was en dat de vader opeens met bezwaren komt.

Gezamenlijke beslissing

Omdat beiden partijen het gezag hebben, moeten zij samen beslissen of (en op welke wijze) foto’s van hun kind op sociale media geplaatst wordt. Hierbij moeten de ouders handelen in het belang van hun kind. Ook mag hun kind zelf zijn wensen kenbaar maken. Als ouders na overleg niet tot een overeenstemming komen dan kan een procedure bij de rechtbank uitkomst bieden.

Belangen kind voorop

Volgens de rechter is een gezamenlijk overleg in deze zaak nog niet aan de orde geweest. Vader sommeerde de moeder om de foto’s te verwijderen, maar weigert, ook in strijd met adviezen van deskundigen, hierover in overleg te gaan. Volgens de rechtbank moet de vader zich realiseren dat het niet in zijn eigen belang is en niet in het belang van zijn kind om niet open te staan voor een overleg.

Foto’s mogen blijven staan in afwachting van overleg

Het is in de huidige maatschappij niet ongebruikelijk dat ouders foto’s van hun kinderen op social media zetten en dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met social media. De foto’s betreffen over het algemeen alledaagse foto’s die op zichzelf niet aanstootgevend zijn. De rechter vindt het niet noodzakelijk dat in afwachting van het overleg tussen de ouders de moeder wordt verplicht om de foto’s per direct te verwijderen. De rechter wijst de vordering van de vader daarom af.