Eén groot feest wordt het 5 mei 2019 op het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen. Vrijdagavond werd het programma van het festival bekend gemaakt.
Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de capitulatie die 74 jaar geleden in Wageningen is getekend. In en vanuit de Stad der Bevrijding worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) een veelvoud aan activiteiten georganiseerd om bij vrede en vrijheid stil te staan.
Het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen is niet zomaar een muziekfestival. Het is een festival met een boodschap. De organisatie wil bezoekers stimuleren om meer na te denken over waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is. Om dit te bewerkstelligen, worden - naast de muziekpodia - zogenaamde thema-activiteiten gerealiseerd.
Doelstelling is om door middel van een thema-activiteit de bezoeker bewust(er) te laten worden van het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten in het verleden en de toekomst. Juist in een klimaat van polarisatie, desintegratie en terreurdreiging is het dus heel belangrijk dat mensen minstens één keer per jaar stilstaan bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.
Alle thema-activiteiten staan in het teken van het thema van 2019 ‘Geef vrijheid door’ met als invalshoek ‘In Vrijheid Kiezen’.
Ieder jaar worden alle veertien Bevrijdingsfestivals geopend door het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, dat de nacht ervoor is opgehaald in Wageningen, Stad der Bevrijding.
In Wageningen komt het Bevrijdingsvuur vanaf het 5 Mei plein bij Hotel De Wereld naar het hoofdpodium. Bij ieder hoofdpodium wordt de iconische fakkel ontstoken en brandt daar de hele dag.
Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid. Op 5 mei zijn ze - dankzij de inzet van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht - te zien op alle Bevrijdingsfestivals.
Sam Feldt is de eerste act op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen om 12.15 uur.
Vanaf 8 februari jl. is wekelijks om 5 voor 5 (16.55 uur) een artiest of band bekend gemaakt via de social mediakanalen van het Bevrijdingsfestival Gelderland. Er is bewust gekozen voor dit specifieke tijdstip om aandacht te vragen voor het 5voor5 moment op 5 mei.
Om 5 minuten voor 5 staan wij met alle bezoekers van de Bevrijdingsfestivals in het land, bijna één miljoen mensen(!), 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat het hele land in vrijheid een feest kan vieren en dat ook aan het doen is, maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival wordt de bezoeker meegenomen in dit symbolische moment.
Locatie: Hoek Walstraat met Nudestraat (nieuwe plek)
Het Plein van de Vrijheid is ingericht om op interactieve wijze aandacht te vragen voor verschillende projecten van ideële organisaties. Deze organisaties presenteren zich op een creatieve manier middels een activiteit op basis van het thema op het Plein van de Vrijheid. Bezoekers komen op een laagdrempelige manier in aanraking met vraagstukken over bijvoorbeeld mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, privacy en democratie en worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten.
Dit jaar zijn er bijzondere samenwerkingen met Amnesty International, het Rode Kruis, ProDemos, het Veteraneninstituut, Bits of Freedom, World Press Photo, 8MLN en KWF Kankerbestrijding.
Op alle Bevrijdingsfestivals komt op 5 mei een ‘European Village’, waar bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis van de Europese Unie, nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa voor hun eigen regio, de verschillende politieke partijen waarop kan worden gestemd én muziek uit de verschillende lidstaten.
Ook is een informatieve expositie te zien over de geschiedenis van de Europese Unie. Bezoekers kunnen zich ter plekke aanmelden voor de campagne ´Ik stem deze keer´ en blijven daarmee op de hoogte van alle ontwikkelingen. In de European Villages informeren de verschillende politieke partijen de festivalgangers over hun standpunten.
Op alle Bevrijdingsfestivals treden artiesten uit verschillende Europese lidstaten op. Bevrijdingsfestival Gelderland telt maar liefst zeven EU acts:
Kabaal am Gemaal:
Aephanemer (Frankrijk)
Sena Performers Stage:
Borka Balogh (Hongarije), Candle Bags (België), C’esco e i musicanti di Brahma (Italië)
Salverdaplein:
Tropikal Camel (Duitsland), Kel Assouf (België), Gato Preto (Duitsland)
Verder is er een minidebat tussen kandidaten voor het Europees Parlement op het hoofdpodium om 14.00 uur.
Zie ook: