'In Vrijheid Kiezen' thema Bevrijdingsevenement 2019 Wageningen

29 mrt 2019, 22:34 4 en 5 Mei
5meiplein defile 04
Wageningen 45
Het programma Herdenken van het Bevrijdingsevenement 2019 is vandaag bekend gemaakt ia de website wageningen45.nl is op vrijdag 29 maart om 16.55 uur .
De activiteiten die hieronder vallen zijn: de Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, de Herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, Bevrijdingsdefilé en het Foulkes Festival. Dit jaar wordt er stil gestaan bij het thema ‘In Vrijheid Kiezen’.
Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de capitulatie die 74 jaar geleden in Wageningen is getekend. In en vanuit de Stad der Bevrijding worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) een veelvoud aan activiteiten georganiseerd om bij vrede en vrijheid stil te staan.

Zaterdag 4 mei 2019

De Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette
De Bevrijdingsvuurceremonie start om 23.30 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Hull Freedom Chorus. Na de ceremonie overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund.
Hij zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.
Aansluitend ontvangen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland.
Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Almere in Flevoland, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Zondag 5 mei 2019

Herdenkingsbijeenkomst Johannes de Doperkerk
De gastsprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst zijn;
  • Prof.dr. Ernst Hirsch Ballin
Ernst Hirsch Ballin is hoogleraar aan Tilburg University. Tevens is hij als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, president van het Asser Instituut voor internationaal en Europees recht. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en van regeringsadviescolleges. Eerder was hij onder meer minister van Justitie (1989-1994 en 2006-2010), Tweede en Eerste Kamerlid (1994-1995, 1995-2000) en lid van de Raad van State (2000-2006).
  • Zainab Osman
Zainab Osman (45) vluchtte als jonge zwangere Somalische vrouw voor de burgeroorlog. Tijdens haar vlucht is zij onbedoeld in Nederland terechtgekomen en nooit meer teruggegaan. Nu is zij in Wijchen gemeenteraadslid, verzorgende in de thuiszorg en moeder van 3 kinderen. Een voorbeeld van keuzes in een leven van (on)vrijheid en de menselijke kracht tot het creëren van kansen in kansloze situaties via positiviteit en veerkracht.

Muzikaal

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’, pianist/componist/arrangeur Erik Vlasblom en de musicalafdeling van het Fontys Conservatorium uit Tilburg.
De Fanfare ‘Bereden Wapens’ (FBW), met als thuisbasis de Van Brederodekazerne in Vught, verzorgt de muzikale ondersteuning van ceremoniële en protocollaire activiteiten binnen en buiten de landmacht. Hierbij valt te denken aan optredens voor het Koninklijk Huis, Prinsjesdag, beëdigingen, commando-overdrachten en herdenkingen.
Daarnaast geeft het orkest concerten, zogenaamde relatie- of goodwillconcerten. De afgelopen jaren stonden de concerten voornamelijk in het teken van het eren van onze veteranen. Twee succesvolle theatertours, ‘Saluut!’ met Renee van Bavel en ‘Tour of Duty in Concert’ met Ingrid van den Nieuwenhuizen en veteraan Dennis Kroon speelde het orkest door heel Nederland. Vandaag speelt de FBW een programma dat speciaal is samengesteld voor Bevrijdingsdag.
De muziek wordt geschreven door pianist/componist/arrangeur Erik Vlasblom. Hij wordt vaak gevraagd om voor bijzondere gebeurtenissen composities te schrijven. O.a. voor het 200-jarig bestaan van de Nederlandse Rechtspraak, de opening van het station van Breda, het afscheid van H.M. Koningin Beatrix. Daarnaast begeleidde hij jarenlang Toon Hermans, Robert Long, Seth Gaaikema en de Vlaamse zangeres Dana Winner. Speciaal voor dit concert heeft hij een lied geschreven dat ten gehore zal worden gebracht door de musicalafdeling van het Fontys Conservatorium.
Het script, de verbindende teksten en de liedtekst worden geschreven door Peter Dictus. De verbindende teksten worden ook door hem ook als spreker verzorgd. Peter Dictus schrijft teksten, maakt voorstellingen, produceert kunst en cultuur en zingt zijn liedjes. Hij werkt ruim 35 jaar in de theatersector, zoals voor Het Zuidelijk Toneel, Drieons, Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sinds kort bouwt hij aan een productiehuis voor professioneel amateurtheater over maatschappelijke thema’s.

Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en Bevrijdingsdefilé

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein is de kern van Bevrijdingsdag. Op dat moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht. Tijdens de plechtigheid zullen vertegenwoordigers van de geallieerde landen hun respect tonen voor de gevallenen tijdens het vlaggen protocol.
Om 15.30 uur start het traditionele Bevrijdingsdefilé. In het defilé nemen 1500 oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders. Hierin worden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, maar ook door actief dienende militairen en ruim 40 historische militaire voertuigen.
Dit jaar wordt het Bevrijdingsdefilé, net zoals vorig jaar, geformeerd vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum en loopt via de generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Stationsstraat, de Stadsbrink, Ritzema Bosweg tot de kruising met de Diedenweg. De voertuigen rijden via de rotonde bij stadion De Wageningse Berg terug naar het Belmonte Arboretum. De lopende deelnemers gaan via de Diedenweg terug naar het Belmonte Arboretum.
Het Bevrijdingsdefilé wordt afgenomen door de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. Zij zal ook een toespraak houden tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Foulkes Festival bezoeken.
Ook viceminister-president en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge is aanwezig bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé. Hierna zal hij een korte speech houden op het hoofdpodium tijdens het 5voor5 moment (16.55 uur).

Foulkes Festival

In de ochtend om 10.00 uur start het Foulkes Festival op het Belmonte Arboretum met de ontvangst van de vele nationale en internationale veteranen. In vijf tenten verspreid over het park worden de veteranen op gepaste wijze ontvangen in hun “eigen” periode: Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea, Libanon en de recente vredesmissies.
Het Foulkes Festival kenmerkt zich door vele activiteiten van tien re-enactment groepen, roadshows van de krijgsmachtdelen, exposities van musea, static shows van historische voertuigen en optredens van muziekkorpsen uit binnen- en buitenland waaronder De Stedelijke Harmonie Wageningen.
Het Belmonte Arboretum bleek vorig jaar een prachtige locatie voor het Foulkes Festival. De directeur van het Belmonte Arboretum, Dedde Smid, is enthousiast over de samenwerking: “2018 hebben wij het Foulkes Festival op het Belmonte Arboretum beschouwd als een proef. Met de positieve ervaringen van vorig jaar gaan we dit jaar weer graag de samenwerking aan.”