In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers.
De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners.
Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid.
Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst.
Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. Aanmelden is verplicht via vrijheidscolleges.nl
. De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening.
Schrijver Ronald Giphart (1965) heeft sinds zijn beroemde debuut ‘Ik ook van jou’ (1992) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. ‘Ik ook van jou, Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden met veel succes verfilmd.
Stephan Sanders (1961) is columnist, presentator, essayist en auteur. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen.
Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt het werk van Van Weezel. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia.
Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar in ook om zijn deelname aan Wie is de Mol?