200.000e foto voor digitaal gemeentearchief

Foto: Cord Otting

Op 11 januari ontving burgemeester Floor Vermeulen de 200.000e scan voor het Gemeentearchief Wageningen van vrijwilliger Kees van de Graaf. Op de fotoscan is de tribune te zien van stadion De Wageningse Berg tijdens het Bergfeest op 5 mei 1990.

Burgemeester Floor Vermeulen: “Wij zijn de heer Van de Graaf enorm dankbaar dat hij in ruim 10 jaar meer dan een halve eeuw, 1945-2000, Wageningse geschiedenis zichtbaar heeft gemaakt.  Een echte monnikenklus die hij bovendien met veel enthousiasme en een enorme inzet heeft gedaan. Ik weet zeker dat veel inwoners daar enorm veel plezier aan gaan beleven.”

Beeldbank Wageningen

Een deel van de scans komt de komende jaren via Beeldbank Wageningen online te staan. De beeldbank is voor iedereen te raadplegen via www.beeldbankwageningen.nl.

Wagenings voetbal

In 2013 vroeg Kees van de Graaf (toen 65) het Wageningse gemeentearchief of hij fotonegatieven van het Wageningse voetbal mocht digitaliseren. Het Gemeentearchief heeft namelijk de negatieven en de copyrights van de persfotografen Rein Heij, Cord Otting en Rob Leenarts in bezit. Een mooi bezit, maar niet makkelijk raadpleegbaar. De beste manier was om alles te digitaliseren. De gemeente Wageningen zorgde voor een scanner en een laptop, en Kees kon thuis aan de slag.

Ruim 10 jaar

In ongeveer tien en een half jaar heeft Van de Graaf iets meer dan 200.000 negatieven (en soms een gewone foto) gescand. De voetbalfoto’s zijn daar een deel van, maar er zijn nog veel meer andere beelden van Wageningen. Alle negatieven van de drie persfotografen zijn nu gedigitaliseerd, en ook enkele kleine andere collecties. Kees stopt nu, na vele jaren ijverig scannen, met de klus.

Supporter

Van de Graaf was van kinds af aan een trouw bezoeker van de wedstrijden van F.C. Wageningen. De fotoscan die hij aan de burgemeester overhandigde, roept bij hem dan ook vele herinneringen op aan de periode dat er in Wageningen betaald voetbal werd gespeeld (1954-1992) en dat hij 38 jaar lang supporter van de club was. In 2003 was hij een van de initiatiefnemers om het stadion de Wageningse Berg voor Wageningen te behouden.

Tentoonstelling Casteelse Poort

De scans die Kees van de Graaf heeft gemaakt, worden niet alleen voor de beeldbank gebruikt. Er is nu ook een tentoonstelling met fotowerk van Rein Heij, getiteld “Door de lens van Rein Heij”. Deze is te zien in Museum Casteelse Poort tot 17 maart aan staande.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen