Er zit op verschillende plaatsen in de provincie Gelderland lood in de bodem. Blootstelling aan lood kan een gevaar voor de gezondheid opleveren, vooral jonge kinderen zijn hier gevoelig voor.
Activiteiten van mensen in het verleden hebben geleid tot bodemverontreinigingen. Veel bodemverontreinigingen in Nederland zijn opgeruimd. Toch komt lood nog voor in de bodem. Dit geldt vooral voor vooroorlogse wijken en stadskernen.
Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten. De mens gebruikt lood al heel lang. Bijvoorbeeld als antiklopmiddel in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood.
De blootstelling aan lood is de laatste jaren sterk verminderd. Dit komt bijvoorbeeld door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Maar mensen kunnen nog wel lood binnen krijgen doordat zij contact hebben met bodem waar lood in zit.
Lood is alleen een risico voor de gezondheid als je het binnenkrijgt. Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met ongeveer 6 jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen.
Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood krijgen ze lood binnen. Ook als iemand groenten uit eigen tuin eet, kan dat er toe leiden dat men lood binnenkrijgt. Dit komt vooral door de bodem die aan de gewassen blijft hangen. Met een paar simpele maatregelen kun je zorgen dat je kinderen weinig lood binnenkrijgen.