Minder
verspilling, minder dierlijke en meer plantaardige ingrediënten op het bord én
meer bewustwording. Dat is de insteek van de Gelderse horeca, zorg en catering.
REGIO - Op 132
Gelderse locaties in de horeca, zorg, catering en retail is het voedselaanbod
de afgelopen 2,5 jaar veranderd én verduurzaamd. Door anders te koken en het
menu aan te passen is er minder voedsel verspild, het aandeel plantaardige
eiwitten op het bord toegenomen en (in de meeste gevallen) de dierlijke
eiwitten afgenomen. Daarmee is ruim 114.000 kilo voedsel gered van de
vuilnisbak, is de uitstoot van ruim 1,7 miljoen kg CO2 voorkomen en bovendien
is ruim 800.000 euro bespaard.
Klimaatneutraal
in 2050
De provincie Gelderland wil in 2050
klimaatneutraal zijn en ontwikkelt hiervoor diverse initiatieven. Zo lanceerde
zij het programma Gelderland van Morgen, waarin bedrijven en organisaties in
horeca, zorg, catering en retail zijn uitgenodigd en gestimuleerd om
voedselverspilling terug te dringen en meer plantaardige eiwitten in plaats van
dierlijke eiwitten te serveren. De productie van voedsel en vooral van
dierlijke eiwitten zoals vlees en zuivel brengt een hoge CO2 uitstoot met zich
mee. Door in te zetten op minder voedselverspilling én minder dierlijke
eiwitten in het menu kan een flinke bijdrage worden geleverd aan een
klimaatneutrale provincie.
Ervaringen
Tijdens het slotevenement van het programma
Gelderland van Morgen zijn vorige week de resultaten gepresenteerd en deelden
een aantal ondernemers hun ervaringen. Als voorbeeld werden de resultaten van
Fratellino Catering en het Nederlands Openluchtmuseum gepresenteerd. Zo
bespaarde Fratellino Catering op twee locaties samen meer dan 15.000 kg
CO2-uitstoot door minder vlees, vis en zuivel te serveren. Het
Openluchtmuseum bespaarde in totaal met 4 locaties meer dan 45.000 kg
CO2-uitstoot en gooiden ruim 5.600 kg minder voedsel weg.
Het bericht gaat verder onder de foto.
Provincie Gelderland
Ziekenhuizen
Gelre
Ziekenhuizen locatie Apeldoorn deed mee aan dit programma door hun
voedselverspilling aan te pakken bij de patiëntenzorg en inzicht te krijgen in
de eiwittransitie, met blijvend succes: ‘Met onze deelname aan Zorg van
Morgen hebben wij gezien dat een kleine verandering in de praktijk al effect
heeft en dat alle schakels in de keten invloed hebben en impact kunnen
genereren. Daarom gaan wij door met impact maken!’ – Christa Volkers, Gelre
Ziekenhuizen Apeldoorn.
Ondernemers en gemeenten
Gedeputeerde
Helga Witjes van provincie Gelderland sprak tijdens het event haar waardering
uit voor de samenwerking en de impact van het programma Gelderland van Morgen: “Deze
resultaten laten zien dat een duurzamer voedselaanbod mogelijk is én geld
bespaart. Daarbij spelen ondernemers, hun medewerkers en gemeenten een
belangrijke rol."