Klimaatburgemeester Pauline Schakelbos oekt opvolger(ster)

21 sep , 9:49 Klimaatneutraal 2030
klimaatburgemeester pauline scha1bijgesneden
Van 9 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd in Nederland.
Voor het jaar 2025 zoekt Wageningen een nieuwe klimaatburgemeester.
Inzet voor een beter klimaat
Op allerlei manieren laten klimaatburgemeesters zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Voor het jaar 2025 zoekt Wageningen een nieuwe klimaatburgemeester.
Klimaatburgemeesters zetten zich vrijwillig in voor een beter klimaat in de omgeving waar zij wonen. Zij stimuleren en inspireren anderen om duurzaam te gaan leven. Met activiteiten en initiatieven brengen klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).
Ervaring van klimaatburgemeester
Pauline Schakelbos (klimaatburgemeester 2024) heeft er bijna een jaar op zitten. “Ik maak mij persoonlijk behoorlijk zorgen over het klimaat. Ik wil zoveel mogelijk mensen ervan bewust maken dat je in je eigen omgeving al een verschil kan maken. Zo probeer ik thuis zoveel mogelijk op bepaalde dingen te letten. Zo koop ik geen fast-fashion maar liever 2e handskleding. Ik koop producten het liefst zonder afval en ik pak voor korte ritjes altijd de fiets. Veel mensen beseffen nog niet hoe erg de situatie is op het moment en dat er echt verandering nodig is.”
Wat doet een klimaatburgemeester?
Erik-Jan Bijleveld (wethouder voor klimaat): “Een beter klimaat maken we samen en daar hebben we iedereen voor nodig. Het is dus mooi dat we in Wageningen een klimaatburgemeester hebben die anderen inspireert om mee te doen. Hoe je dat doet? Dat mag je zelf weten! Je kunt allerlei activiteiten organiseren en de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven. De ervaringen van de klimaatburgemeester zijn waardevol voor de gemeente, dus je zit regelmatig met onze medewerkers aan tafel.”
Voorbeelden van activiteiten die klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. De Wageningse klimaatburgemeester organiseert samen met de gemeente de klimaatweek.
Hoe word ik klimaatburgemeester?
Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester. En stuur daarnaast ook een mailtje voor je aanmelding naar de gemeente: [email protected]
Meedoen aan de klimaatweek van 11 tot 17 november?
Als je een klimaatactiviteit gaat organiseren in de klimaatweek, dan hoort de gemeente dat graag. Zij verzamelen alle activiteiten in onze communicatie. Je kunt een e-mail sturen naar [email protected]
Over de Nationale Klimaatweek
We zijn in Nederland op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Om dit te bereiken moeten we nu al met z’n allen in actie komen en stappen zetten om duurzamer te leven, wonen, eten, consumeren, reizen en produceren. Daarom organiseren het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER de Nationale Klimaatweek. Kijk voor meer informatie over deze bijzondere week, wat een Klimaatburgemeester is, welke rol Klimaatburgemeesters gaan spelen tijdens de Nationale Klimaatweek en hoe zij zich kunnen aanmelden op www.nkw2024.nl.
Op de foto klimaatburgemeester Pauline Schakelbos (r) bij haar aantreden.