Nieuwkomer Mary Janssen wint juryprijs Culturele Ronde 2019

Foto: Ingeborg Leeftink

Voor het eerst deelnemen aan de Culturele Ronde en meteen de juryprijs winnen, dat overkwam een blije Mary Janssen. Ze kreeg van cultuurwethouder Anne Janssen (geen familie) deze eerste prijs van de jury uitgereikt.

De jury, dit jaar bestaande uit Jelle de Gruyter, Manja Mekking en Dorien van de Laak, bezocht alle kunstenaars. “Het werk intrigeert, schuurt, is blikverruimend en geeft stof tot nadenken. En dat is precies wat kunst moet doen”, aldus het lovend oordeel van de jury over de winnaar.

Huzarenstuk

De prijsuitreiking op 18 april in de bblthk was de afsluiting van een prachtige 2019-editie van de Culturele Ronde. Bijna 9000 bezoeken werden afgelegd, een record. Twee dagen lang grote drukte in de ateliers en expositieruimtes van de ruim 70 kunstenaars.
Het was voor de jury een waar huzarenstuk om in het weekend van de Culturele Ronde Wageningen de kunstenaars allemaal te bezoeken. Met een strak schema op zak is het gelukt.

Mary JanssenManja Mekking: “In zekere zin is een juryoordeel subjectief; het heeft zeker ook te maken met smaak. Maar we hadden wel een aantal criteria. We hebben onder andere gekeken naar de variatie in het werk, de gebruikte technieken, de boodschap van de werken, maar ook de ambachtelijkheid. Zo zijn we tot een longlist van negen genomineerden gekomen.”

Het publiek werd nog even in spanning gehouden. Een voor een werden de genomineerde kunstenaars door de jury in het zonnetje gezet met prachtige beschrijvingen van de kwaliteiten van het werk.

De genomineerden waren Erica Welling, Netty Kordes, Yvonne van Woggelum, Anja van Rennes, Salman Ezzammoury, Johanna van Etten (†), Birgit Pedersen & Ruud Verwaal (3e prijs), Marcel Reulen (2e prijs) en dus Mary Janssen (1e prijs).

Postuum

De jury begon met een postume eervolle vermelding, voor Johanna van Etten. Zij is overleden, maar haar man heeft haar werk ingebracht als eerbetoon aan haar. Anne Janssen eindigde de reeks met de winnaar: “Mary was een ontdekking voor alle drie de juryleden. Ze gebruikt het lichaam, dat van haarzelf en van vrienden of modellen, om haar verhaal te vertellen in heldere choreografieën.”

“Ze neemt de performances op video op en daarna gaat er een tweede choreografie overheen in de nabewerking en projectie van het materiaal. Het maakt de jury ook nieuwsgierig naar een live performance van haar werk. En dat komt, rond de kerst is ze te zien in de bblthk!”

Cameraclub Wageningen heeft het hele weekend prachtige foto’s gemaakt bij de kunstenaars. De foto’s zijn te zien op de site van de Culturele Ronde: cultureleronde.nl.

Culturele Ronde 2019 is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en bijdragen van sponsoren en de Gemeente Wageningen. De volgende Culturele Ronde Wageningen is in 2021.