Supermaan te zien op Koningsdag

Foto:

Op Koningsdag is in Nederland een supermaan te zien. Het is volgens Weeronline voor het eerst sinds 1909 dat dit op een koninklijke feestdag gebeurt.

Het fenomeen is iets dat veel mensen nooit meer mee zullen maken, omdat de volgende ‘superkoningsmaan’ pas in 2127 zal zijn.

Volle maan

Een supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. Dat de volle maan niet altijd even groot is, komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld.

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal. De verwachting is dat de supermaan dinsdag goed te zien is. De kans op opklaringen is volgens Weeronline groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over het land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de superkoningsmaan.

De supermaan komt dinsdag om 21.40 uur op en is in het zuidoosten te zien. Tijdens de opkomst is de supermaan het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. Daarvoor is het niet nodig om vlak voor de avondklok naar buiten te gaan om de maan te zien, want de supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar.