Nieuw in Wageningen: verhuur een kamer vanuit thuis

Duzy, oprichter ikhebeenkamer.nl
Foto:

De hospita van vroeger is terug van weggeweest. Steeds meer krijgt het de aandacht van de media en politiek. Duizenden huishoudens hebben een extra slaapplek in huis wat niet gebruikt wordt.

Advertorial

In theorie is dit de ideale oplossing op de korte termijn voor de duizenden studenten in Nederland die nog steeds een kamer dichtbij school zoeken. Als hospita verhuurder krijg je fiscale voordelen mee. Zo zijn bijvoorbeeld de inkomsten vanuit de verhuur tot een bedrag van ruim €5300,- per jaar belastingvrij.

Het kamernood probleem in Nederland is nog verre van opgelost. Momenteel verblijven honderden studenten gedwongen in vakantieparken, op de bank bij vrienden of zelfs in tenten. In totaal zal tot het studiejaar 2025-2026 een tekort zijn van 43.000 kamers. Dit blijkt uit een recent onderzoek van ABF Research in opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Klik cruciaal

Ikhebeenkamer.nl wil hospita’s in Nederland professioneel ondersteunen bij het vinden van een ideale student. “Je deelt dan ook een privé omgeving met een vreemde, dus het is van cruciaal belang dat er een klik is.” zegt Duzy, oprichter van dit initiatief. Volgens Duzy is een hospita in deze tijd niet te vergelijken met een hospita van 40 jaar terug.

“De hospita van nu kan een starter zijn die net een woning heeft gekocht of een jong stel zonder kinderen. Ik ben op een gegeven moment met een enquête in de hand deur-aan-deur gegaan in Wageningen. Ik wilde de reacties en meningen aanhoren van willekeurige inwoners. Dit heeft tot verrassende resultaten gezorgd.”

Het stopt niet nadat een match is gemaakt en de kamer is verhuurd. Vragen zoals; Wat gebeurt er als de student wat kapot maakt? Hoe weet ik dat de student de huur kan betalen? Wat voor contract moet ik opstellen? Ik wil mijn keuken niet delen, kan dat? “Overal wordt aan gedacht, want het gaat om het totale plaatje. Er is 24/7 ondersteuning en beide partijen kunnen voor vragen altijd terecht”

Zonder de studenten in Wageningen, 30% minder personen op straat

Wageningen is de pilot stad van ikhebeenkamer.nl. Dit is de stad waar het zijn succes moet bewijzen. In geen andere stad in Nederland is de verhouding van inwoners en studenten zo klein. Maar liefst 30% van Wageningen bestaat uit studenten. Waarvan 75% met een huisvestingsvraag. Er zijn al tientallen inwoners in en rondom Wageningen die een student in huis nemen, maar dit is maar een topje van de ijsberg. “Mijn doel is achterhalen hoe groot deze ijsberg nou daadwerkelijk is”.

Zaterdag 9 november organiseert Duzy een gratis informatiemiddag in Wageningen. Iedereen die wellicht overweegt om een kamer beschikbaar te stellen is welkom. Duzy legt uit hoe het gehele proces uit handen genomen kan worden en het vinden van een passende huurder moeiteloos zal gaan. Uiteraard onder het genot van een (ge)bakje. Informatie en aanmelden via ikhebeenkamer.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden