Niet controversieel verklaren bindend studieadvies helpt in serieus nemen prestatiedruk studenten

22 sep 2023, 20:48 Nieuws
opendagen wur
WUR

Op 12 september besloot de Tweede Kamer het wetsvoorstel om het bindend studieadvies (BSA) te verlagen naar dertig studiepunten alsnog te behandelen voor de verkiezingen.

In eerste instantie was dit voorstel van minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap controversieel verklaard, waardoor de behandeling zou moeten wachten tot na de verkiezingen. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Elisa Weehuizen: “De verlaging van het bindend studieadvies is een cruciale maatregel om de prestatiedruk te verlagen en het hoger onderwijs toegankelijker te maken. Wij zijn dan ook opgelucht dat dit onderwerp niet over de verkiezingen heen wordt getild.

Psychische klachten

Een versoepeling van het bindend studieadvies (BSA) is een cruciale stap voor het verminderen van de prestatiedruk en het investeren in het welzijn van studenten. Dit is broodnodig, laat recent onderzoek van het Trimbos Instituut zien. Zo ervaart meer dan de helft van de studenten psychische klachten, een op de vier geeft aan weleens levensmoe te zijn geweest en 54 procent van de studenten ondervindt prestatiedruk. De cijfers liegen er niet om: het mentaal welzijn van studenten kan niet wachten op een nieuw kabinet.

Oproep

De Landelijke Studentenvakbond deed eerder al samen met het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) een oproep in het Parool om het BSA niet controversieel te verklaren. Weehuizen: “De praktijk laat zien dat studenten die het BSA niet halen, dit later wel kunnen bij een andere onderwijsinstelling of opleiding. Een lager BSA geeft studenten ruimte om te wennen aan de opleiding en hun plek te vinden in het hoger onderwijs, zonder na de eerste gemiste punten al de deur gewezen te worden.”