Ronald Pierik is per 1 september benoemd tot leerstoelgroephouder en hoogleraar Moleculaire Biologie bij de Plant Sciences Group van Wageningen University & Research (WUR).
Richard Harrison, directeur van de Plant Sciences Group: "Ronald's werk op het gebied van plantenfotobiologie verlegt de grenzen van ons wetenschappelijk inzicht en leidt tot nieuwe inzichten in hoe planten zich aanpassen aan fluctuerende omgevingen; hij is daarom een grote aanwinst voor Wageningen. Zijn inclusieve benadering van leiderschap en talentontwikkeling zal er daarnaast voor zorgen dat hij ook het bredere werk van het Laboratorium voor Moleculaire Biologie effectief zal vertegenwoordigen als onderdeel van het bredere cluster van Plant Developmental Biology."
"Na twintig jaar bij de Universiteit Utrecht te hebben gewerkt, vond ik het tijd voor verandering", vertelt Pierik. "De grote reikwijdte van Wageningen biedt mij een uitgelezen kans om mijn onderzoek nieuw leven in te blazen. De breedte van disciplines, zowel binnen de leerstoelgroep als binnen de universiteit zelf, inspireert me om nieuwe vragen aan te pakken. Ik vind het geweldig om leiding te geven aan zo'n complementaire groep getalenteerde onderzoekers. En ik kijk er ook naar uit om te blijven pleiten voor diversiteit en inclusie binnen de universiteit."
Hoewel hij opgroeide in de buurt van Wageningen - in Heelsum om precies te zijn - koos Pierik voor een studie biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier promoveerde hij, waarna hij in 2003 aan de slag ging als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Uiteindelijk werd hij daar hoogleraar en leerstoelgroephouder Plant-Environment Signaling. Ook gaf hij mede vorm aan het gelijkheids-, diversiteit- en inclusiebeleid (EDI) in Utrecht en was hij voorzitter van de EDI-commissie van de faculteit Bètawetenschappen.
Pierik is een internationaal toonaangevend onderzoeker op het gebied van fotobiologie van planten. Zijn onderzoek
richt zich met name op moleculaire mechanismen die planten in staat stellen te functioneren in hun natuurlijke omgeving. Pierik ontdekt nieuwe regulerende stappen die de perceptie van licht via specifieke lichtreceptoreiwitten vertalen in cellulaire reacties, vaak elders in het organisme. Deze mechanismen spelen een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van planten in hoge dichtheden en dus in de opbrengst van voedselgewassen.
Bericht gaat verder onder de foto.
Bladeren van twee zandraket (Arabidopsis thaliana) planten die elkaar via licht en aanraking waarnemen en voorkomen dat de ene plant door de andere wordt overschaduwd door hun blad op te richten. (foto Ronald Pierik)
Zijn onderzoek is niet onopgemerkt gebleven. Pierik ontving prestigieuze Veni, Vidi en Vici subsidies van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en is actief in verschillende consortia, zoals NWO Fotosynthese en projecten
in het NWO TTW Perspectief programma. Hij is ook werkpakketleider binnen het nieuwe PlantXR-programma van het CropXR Institute .
Als nieuwe hoogleraar Moleculaire Biologie zal Pierik zijn onderzoek op het gebied van fotobiologie voortzetten. "Doordat ik deel uitmaak van een brede multidisciplinaire groep plantenwetenschappers binnen WUR, kan ik mijn onderzoek beter integreren met nieuwe technologieën en initiatieven, zoals het fotosynthese-instituut , " legt hij uit. "Ik hoop bestaande samenwerkingen uit te breiden en nieuwe te starten met onderzoekers die gespecialiseerd zijn in computermodellen, met biofysici die onderzoek doen naar de lichtperceptie en mechanoperceptie van planten, en met collega's die experts zijn op het gebied van onder andere eiwitchemie en biotechnologie. Bij WUR zijn de mogelijkheden eindeloos."