Feestelijke landelijke Naturalisatiedag Rhenen en Wageningen in Ouwehands Dierenpark

Foto: Gemeente Wageningen

Op vrijdag 15 december legden elf inwoners van Rhenen en Wageningen de eed of belofte af. Dat gebeurde tijdens een hartverwarmende ceremonie in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Naast hen waren ook tientallen mensen aanwezig die eerder dit jaar al Nederlander werden. Dit gebeurde op de landelijke Naturalisatiedag, waarbij in heel Nederland feestelijke ceremonies waren om mensen de Nederlandse nationaliteit te geven. De landelijke Naturalisatiedag werd op 24 juni 2005 wettelijk verplicht voor alle Nederlandse gemeenten. Deze bijzondere dag staat niet alleen voor het verwelkomen van nieuwe Nederlanders, maar ook voor het vieren van een inclusieve en hechte gemeenschap, gebouwd op verbinding, begrip en respect voor elkaar.   

Diversiteit

Burgemeester Hans van der Pas van gemeente Rhenen sprak vol warmte de wens uit dat de nieuwe Nederlanders zich snel thuis gaan voelen. “Rhenen is een gemeente die trots is op haar diversiteit. Samen willen we een plek maken waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht geloof, afkomst of politieke mening. We moeten met elkaar praten, begrip tonen en samenwerken voor een goede toekomst. In deze tijd, waarbij na de landelijke verkiezingen er wellicht ook extra zorgen zijn ontstaan, is het belangrijk om te weten dat we elkaar steunen en respect hebben voor elkaar. Ook al zijn we verschillend. Juist vandaag willen we benadrukken dat onze gemeenschap gebouwd is op samenwerking, begrip en respect voor elkaar.”

Open samenleving

De Wageningse burgemeester Floor Vermeulen onderschreef deze woorden met enthousiasme. “Wageningen, als een internationale stad, omarmt iedereen die bijdraagt aan onze warme en open samenleving. Vanaf dag één willen we dat nieuwkomers actief deelnemen. Samen met diverse vrijwilligersorganisaties en partners zorgen we ervoor dat mensen zich direct welkom voelen in onze stad, of het nu gaat om vluchtelingen die we opvangen, statushouders die hier hun thuis vinden, of degenen die vandaag officieel Nederlander zijn geworden.”

Naturalisatiedag

Geneutraliseerde inwoners Rhenen en Wageningen van 15 december 2023

NB Op de openingsfoto de totale groep geneutraliseerde Rhenen en Wageningen in heel 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen