Meer kansen voor Oost-Nederlandse popsector door bijdrage Fonds Podiumkunsten

Foto: Wageningen Nieuws

Het Fonds Podiumkunsten heeft de Oost-Nederlandse popsector een enorme boost gegeven door een bedrag van €336.000 toe te kennen aan Muziekhub Oost.

Dit nieuws komt na een positieve beoordeling van een aanvraag die door twaalf samenwerkende organisaties uit de Gelderse en Overijsselse popsector is gedaan bij de Muziekhubs regeling van het fonds, waaronder De Basis. Zij ondertekenden in 2019 al samen het convenant ‘van Basis tot Booster’ waarmee ze zich inzetten voor een optimale uitvoering van talentontwikkeling. Dankzij deze inzet krijgen muzikanten een transparant en goed werkend systeem om zich te ontwikkelen van beginnend talent tot professional.

Versterking en uitbreiding

De toekenning biedt nieuwe mogelijkheden voor de versterking en uitbreiding van activiteiten. Het is niet alleen erkenning voor de bestaande samenwerking, maar ook een stimulans voor initiatieven zoals Music Support, De Nieuwe Notie, en het kansenplatform Sonar. Hierdoor krijgen muzikanten in Oost-Nederland meer kansen om van beginners tot professionals door te groeien.

Dance en hiphop

In het convenant ‘Van Basis tot Booster’ is een ecosysteem waarin intensieve uitwisseling plaatsvindt tussen muzikanten, organisaties, fondsen en overheden. Met een investering van ruim €330.000 voor 2024, en de mogelijkheid tot een vervolgaanvraag tot 2028, versterkt het Fonds Podiumkunsten de Oost-Nederlandse popsector aanzienlijk. Deze financiële impuls richt zich op de ontwikkeling van genres zoals dance en hiphop, de versterking van broedplaatsen en de opkomst van nieuwe mogelijkheden in de sector. De investering ondersteunt dit ecosysteem en helpt de regio naar een optimaal popklimaat.

Samenwerking loont

Het convenant ziet ook mogelijkheden om verbindingen aan te gaan met andere netwerken in Nederland. De Muziekhubs regeling van het Fonds Podiumkunsten ondersteunt meerdere regio’s, wat kansen biedt voor het verbinden van netwerken en het verder ontwikkelen van het Nederlandse popklimaat.

Deelnemende organisaties

Muziekhub Oost is aangevraagd vanuit de samenwerking tussen productiehuis BRUT (Deventer), Hedon poppodium & Talent Support (Zwolle), Doornroosje (Nijmegen), Burgerweeshuis (Deventer), Gigant (Apeldoorn), Luxor Live (Arnhem), Metropool (Hengelo en Enschede), Poppunt Overijssel, Poppunt Gelderland, ArtEZ Conservatorium (Zwolle/Enschede/Arnhem), De Basis (Nijmegen) en Booster Festival (Enschede). Het volledige convenant is hier te downloaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen