bblthk en gemeente leggen inhoudelijke en financiële afspraken voor 2024 vast

Foto: Gemeente Wageningen

De rol van de bibliotheek in de maatschappij verandert: van alleen boeken uitlenen is al lang geen sprake meer. De bibliotheek draagt actief bij aan de ontwikkeling van mensen op het gebied van onder andere (digi)taalontwikkeling, kennisdeling en cultuur.

Woensdag 10 april ondertekenden de wethouder cultuur Maud Hulshof en de directeur van de bblthk Manja Mekking de onderlinge afspraken voor 2024 tussen de gemeente en de bblthk.

Financieringsafspraken

Met het zetten van hun handtekening, benadrukt de wethouder het belang van de bibliotheek voor de inwoners van Wageningen. Met deze overeenkomst en bijbehorende financieringsafspraken bouwt de gemeente aan de bblthk van de toekomst.

Manja Mekking: ‘Educatie, kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en welzijn van inwoners. Het zorgt ervoor dat meer mensen deelnemen aan de samenleving. Cultuur draagt bij aan een bruisende stad. Een basisvoorzieningenstructuur is daarbij onmisbaar en cultuureducatie voor jeugd en jongeren vormt voor ons een heel belangrijk speerpunt.‘

In de top 5

Bibliotheken in Nederland zijn enorm in ontwikkeling en zeker ook de Wageningse bblthk. Zo stond de bblthk in 2023 in de top 5 van best bezochte bibliotheken en werden er maar liefst vier bibliotheken op Wageningse basisscholen geopend. Ook de Eigenwijzer, het cultuureducatieprogramma van de bblthk, bereikte heel veel kinderen met allerlei creatieve workshops.

Digitale overheid

Inwoners weten daarnaast steeds beter hun weg te vinden naar het IDO; het informatiepunt digitale overheid. Er kwamen meer dan 250 vragen binnen over het aanvragen van een digi-d, over het aanvragen van toeslagen of over het gebruik van een smart-phone.

Verbouwing Bblthk

De bblthk en de gemeente zijn samen in vergevorderde gesprekken om het gebouw van de bibliotheek aan te passen aan de toekomst. De bblthk is enorm in ontwikkeling en wil gaan verbouwen om ook de komende jaren een fijne plek te zijn voor alle inwoners van Wageningen. Het belang van leesplezier en leesbevordering voor kinderen en jongeren is ontzettend groot en is een belangrijke aanleiding voor de gewenste aanpassingen van het gebouw: een plek die plezier in lezen stimuleert en uitstraalt.

Maud Hulshof: ‘Met slimme en creatieve combinaties van onze culturele en maatschappelijke functies willen we nog meer inwoners een plek bieden om zich te ontwikkelen, te ontdekken, elkaar te ontmoeten en samen te kunnen werken aan ideeën. Een plek vol leven maar ook met ruimte om je terug te trekken. Waarschijnlijk zal deze verbouwing in 2025 plaatsvinden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen