Zeven Koninklijke onderscheidingen bij lintjesregen in Wageningen

Foto: Gemeente Wageningen

Vanmorgen zijn zes Wageningse inwoners en één inwoner uit Bennekom tijdens een bijzondere rondtour door de stad namens Zijne Majesteit de Koning verrast met een koninklijke onderscheiding.

Op verschillende locaties werden zij persoonlijk geïnformeerd dat zij een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Omringd door hun naasten, die deel uitmaakten van het bijzondere complot, beleefden zij een onvergetelijk moment van verrassing en vreugde.

Lintjesregen in de Grote Kerk

Tijdens een de feestelijke lintjesregen in de Grote Kerk op de Markt, reikte burgemeester Vermeulen zeven Koninklijke onderscheidingen uit. Ineke Puijk, Bert Baggermans, Chris Jansen, Dick Keuken en Frits Rietveld, werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Cor de Jong en Izak Mauritz werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Waardevolle bijdragen

Burgemeester Vermeulen prees tijdens de ceremonie niet alleen de gedecoreerden, maar ook de aanvragers van de onderscheidingen, die een speciale rol spelen in het benadrukken van de waardevolle bijdrage van de gedecoreerden aan de samenleving. Verder benadrukte hij de belangrijke rol van vrijwilligers in de Wageningse samenleving. “De lintjesregen is een prachtige traditie om al die mensen te eren die zich belangeloos voor anderen en de maatschappij inzetten. Zij zijn de kurk waarop onze samenleving drijft, zij verdienen onze trots en waardering.”

Duizenden vrijwilligers

Deze zeven gedecoreerden zijn slechts een voorbeeld van de duizenden vrijwilligers in Wageningen die elke dag bijdragen aan een betere gemeenschap. Hun inzet verdient niet alleen erkenning, maar ook onze diepste waardering. Wageningen feliciteert de gedecoreerden en bedankt hen voor hun onschatbare bijdrage aan onze stad en haar inwoners.

De onderscheiden Wageningers

Ineke Puijk
Ineke Puijk (74) een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Stichting Renkums Beekdal. Het Renkums Beekdal is gericht op natuureducatie en gemeenschapsbetrokkenheid. Als vrijwilliger levert Ineke Puijk een belangrijke bijdrage aan het betrekken van bezoekers en bewoners, in het bijzonder kinderen en jongeren. Dankzij haar inzet beleven en waarderen zij het belang van milieu, natuur en landschap in de Renkumse Beekdalen. Zeven jaar lang was Ineke Puijk ook mantelzorger voor haar ouders, wat van onschatbare waarde was voor hen.

Bert Baggermans
Bert Baggermans (62) is inwoner van Bennekom. Hij ontving zijn onderscheiding echter in Wageningen vanwege zijn jarenlange inzet voor De Harmonie Wageningen. Daar was hij 32 jaar bestuurslid, waarvan 19 jaar voorzitter. Zijn passie voor de muziek brengt hij met veel enthousiasme over op jongere generaties. Al 30 jaar is Bert Baggermans dirigent van het door hemzelf opgezette leerlingenorkest binnen De Harmonie. Hij is de initiatiefnemer van de Muziek Scholentour om kinderen te onderwijzen in en te enthousiasmeren voor muziek. Bert Baggermans is als vrijwilliger tevens actief bij de Koninklijke Harmonie Oosterbeek.

Chris Jansen
Chris Jansen (77) is sinds de oprichting van WAAG in 1981 van grote waarde voor de leden. WAAG is de sportvereniging voor mensen met een beperking uit Wageningen en omgeving. Chris Jansen was daar bestuurslid en leverde een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de leden, de sociale inclusie en de interne organisatie van WAAG.  Zijn grote passie is het begeleiden van de sporters. Het wekelijke zwemuur op de zaterdag slaat hij nooit over. Daarnaast helpt hij bij het tafeltennis, de sportmix en de organisatie van de jaarlijkse feestelijke slotavond.

Dick Keuken
Dick Keuken (63) is al 50 jaar lid van carnavalsvereniging De Berggeiten. De afgelopen 40 jaar speelde hij een onmisbare rol als rots in de branding bij de vereniging. Zijn langdurige en veelzijdige inzet blijkt niet alleen uit zijn diverse functies, maar uit zijn cruciale bijdrage aan het voortbestaan van de vereniging. Zijn inzet gaat verder dan puur de functionele taken; hij heeft met hart en ziel bijgedragen aan het creëren van een hechte gemeenschap. Dick Keuken heeft daarnaast de Dierenvoedselbank Vallei en Veluwe geholpen door het kaartgebouw van De Berggeiten beschikbaar te stellen voor opslag en distributie van het voedsel.

Frits Rietveld
Frits Rietveld (81) kan met recht een supervrijwilliger genoemd worden. Sinds 1994 is hij actief bij Pieter Pauw, waar hij zich nog steeds drie dagen per week inzet voor de bewoners. Bij de Stichting Twin-Travel begeleidde Frits Rietveld tientallen jaren blinden en slechtzienden bij binnen- en buitenlandse wandelvakanties of dagjes uit. Bij de Terre des Hommes winkel in Wageningen maakte Frits Rietveld deel uit van het afvalteam en was hij actief als klusjesman. Bij zowel de Harmonie Wageningen als de Harmonie Woudenberg was Frits Rietveld niet alleen muzikaal actief, maar ook een waardevolle vrijwilliger. Bovendien vervult hij een waardevolle rol als mantelzorger.

Cor de Jong
Cor de Jong (85) is sinds 1977 voorzitter van de Studiekring Ontwikkelingsvraagstukken (SKOV). SKOV levert een bijdrage aan de vorming en verspreiding van visies op het gebied van de wereldwijde ontwikkelingsproblematiek. Mede door de inspanningen van Cor de Jong zijn wereldwijde perspectieven en oplossingen ingebracht in lokale en nationale discussies. Cor de Jong organiseert  themabijeenkomsten en door zijn inzet is de SKOV overeind gebleven waar andere studiekringen niet levensvatbaar bleken. Cor de Jong was niet alleen actief voor de SKOV, maar ook betrokken bij de reünistenvereniging van studentenvereniging SSR en de lokale afdeling van de PvdA. Daarnaast biedt hij als mantelzorger ondersteuning aan een aantal personen in zijn persoonlijke kring.

Izak Mauritz
Voormalig politieman Izak Mauritz (72) was bijna twee decennia vrijwillig actief bij de Nederlandse Politiebond. Hij vervulde verschillende leidinggevende functies binnen de bond. Daarnaast heeft hij zich internationaal ingespannen door actief betrokken te zijn bij initiatieven met de Duitse politiebond. Izak Mauritz organiseerde 35 jaar lang reizen en dagtrips voor de Stichting PolMarCo. Deze reizen voor (oud-)personeel van politie/marechaussee en overige overheidsdiensten zoals brandweer en defensie hebben door de inzet van Izak Mauritz een hechte gemeenschap van vaste deelnemers gevormd. Na zijn pensionering bij de politie werd Izak Mauritz actief bij de Stichting Dierenzorg Nederrijn en de Federatie Dierenambulance Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen