Staatsbosbeheer organiseert schaapscheerdersdag op Hoog Buurlo

Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer organiseert op Vaderdag, zondag 16 juni van 11:00 tot 16:00 uur de schaapscheerdersdag op Hoog Buurlo. Nadat vorig jaar de schaapscheerdersdag niet door kon gaan is iedereen dit jaar weer van harte welkom.

De schapen worden traditioneel met de hand geknipt of met de tondeuse geschoren. Ook zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud, en er is een kleine Veluwse markt. De entree is gratis.

Activiteiten voor jong en oud

Voor kinderen is er van alles te beleven op de schaapscheerdersdag. Ze kunnen knutselen met wol en vilt, het vernieuwde blotevoetenpad lopen en een broodje bakken boven het vuur. Dit jaar zijn er ook voor de vaders en moeders stoere activiteiten te doen. Maak jij samen met je kind de hoogste stapel boomstamschijven? Of kan jij het beste strozak werpen? Wie weet verdien je een mooie excursie met de boswachter voor het hele gezin. Naast de doorlopende activiteiten is er een programma met de schapen en de herders. Rond 12u en 14u vertelt herder Wilfried over zijn beroep, zijn schapen en laat hij zien hoe hij zijn kudde hoedt.

Markt en horeca

Rond de schaapskooi is een markt met Veluwse streekproducten, kleding en andere mooie producten. Bij de schaapskooi is ook een gezellige plek om wat de drinken of aan een picknickbank wat te eten of te genieten van een ijsje.

Fris geknipt de zomer in

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink; ‘zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De honden, de schapen, het buiten zijn. Daar kan geen kantoorbaan tegenop.’

Informatie

De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vraagt de organisatie een kleine bijdrage. De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen