In Wageningen is er toenemende belangstelling voor woningdelen en woningsplitsing. Deze woonvormen kunnen interessant zijn voor mensen met een ruime woning, ouderen die zelfstandig willen blijven wonen of starters die moeilijk een woning vinden.
De gemeente wil inwoners hierover goed informeren, zodat zij zelf kunnen onderzoeken of deze vormen van wonen bij hun situatie passen.
Schaarse ruimte slimmer gebruiken
“Woningsplitsing en woningdelen helpen om bestaande woningen slimmer te gebruiken,” zegt wethouder Anne Janssen. “We willen in Wageningen ruimte bieden aan iedereen die op zoek is naar een passende woning. Zo gaan we slim om met de schaarse ruimte in onze stad én maken we ontmoeting en zorg dichtbij beter mogelijk.”
Er zijn verschillende vormen van woningdelen en splitsen, zoals tijdelijke inwoning, hospitaverhuur of het opsplitsen van een woning in twee zelfstandige delen. Voor sommige vormen is een vergunning nodig, in andere gevallen is een melding voldoende. De gemeente biedt via de website en een praktisch stappenplan inzicht in de mogelijkheden, voorwaarden en procedures.
Splitsingscoach
Daarnaast is er een splitsingscoach beschikbaar voor inwoners die meer willen weten. John Otters geeft uitleg over de route, de regels en waar inwoners op moeten letten. “Veel mensen denken bij woningsplitsing aan ingewikkelde regels of verbouwingen,” vertelt Otters. “Maar het begint vaak met een goed idee. Ik help inwoners om stap voor stap te ontdekken wat er kan en wat er nodig is.”
De gemeente heeft in de voorbereidingen ook gesproken met het Platform Wageningse Ouderen. Voor veel ouderen biedt woningdelen of -splitsen een kans om zelfstandig én samen te wonen op een manier die past bij hun levensfase. Daarnaast is het ook interessant voor de verschillende initiatieven voor collectief wonen.
informatiebijeenkomst op 11 juni
Op woensdag 11 juni organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over woningdelen en splitsen, waarbij inwoners in gesprek kunnen gaan met verschillende deskundigen.