Wageningen aan de slag met Nationaal Masterplan Lopen

11 okt , 19:16 Nieuws
20241010 1045 nationaalvoetgangerscongres mh 52686 cr3 1
Gemeente Wageningen
Met het symbolisch uitrollen van een rode loper hebben zo’n zestig partijen op 10 oktober in Wageningen het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd.
Overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven lieten zo zien dat zich samen inzetten voor een samenleving waarin lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven is.
'Goed voor de gezondheid'
‘We weten allen dat lopen goed is voor je gezondheid, voor sociale contacten en dat het duurzaam is,’ zei burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen en voorzitter van het Platform Ruimte voor Lopen vandaag. ‘Toch laten cijfers zien dat meer aandacht nodig is voor voetgangers: slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegnorm, kinderen spelen minder buiten, en het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen, stijgt. Daar willen wij wat aan veranderen.‘
Het Nationaal Masterplan Lopen komt voort uit de gedachte dat lopen een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast kan het bijdragen aan het aanpakken van diverse maatschappelijke vraagstukken in Nederland op het gebied van zorg, duurzaamheid, mobiliteit en sociale cohesie.
Concrete acties
Het Nationaal Masterplan Lopen bevat dertig concrete en uiteenlopende acties: acties gericht op het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van mensen om meer te lopen, het ontwikkelen van instrumenten om de openbare ruimte beter in te richten. Ook zijn er actiepunten voor het beter opleiden van professionals, het stimuleren van gemeenten en provincies tot het opstellen van loopbeleid en over het ontwikkelen van meer kennis en data over lopen.
‘We gaan in Wageningen vol enthousiasme aan de slag met het Nationaal Masterplan Lopen,’ aldus Erik-Jan Bijleveld, wethouder mobiliteit in Wageningen. ‘Lopen is duurzaam, gezond én sociaal. Daarom geven we voetgangers steeds meer ruimte. We stimuleren lopen met aantrekkelijke looproutes en belangrijke voorzieningen op loopafstand. En we werken aan een goed toegankelijke openbare ruimte, voor iedereen. Zodat kinderen al vroeg zelfstandig naar school kunnen gaan, en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig boodschappen kunnen blijven doen.’
Uitwisseling en samenwerking
Meer dan zestig partijen ondertekenen het Nationaal Masterplan Lopen, waaronder 14 steden en 6 provincies. Het is een initiatief van het Platform Ruimte voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen. Het Platform Ruimte voor Lopen is een plek voor uitwisseling en samenwerking voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. De City Deal Ruimte voor Lopen is een samenwerking tussen gemeenten, Rijksoverheid maatschappelijke partijen en bedrijven om samen te experimenteren en innoveren met loopbeleid in een stedelijke omgeving.
Partners van het Nationaal Masterplan Lopen:
De gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle.
De provincies Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Vervoerregio Amsterdam.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Rijksvastgoedbedrijf, Staatsbosbeheer, NS.
ANBO PCOB, ANWB, Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, Fietsersbond, MENSenSTRAAT, NOC*NSF, Stichting Gezond Natuurwandelen, Veilig Verkeer Nederland, Voetgangsbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wandelnet.
Alles is Gezondheid, Beweegalliantie, Breda University of applied sciences, CROW, European Urban Knowledge Network, JOGG, Kenniscentrum Sport en Bewegen, OV-campus (CROW/DOVA), RIVM, SWOV, VeiligheidNL, Visio Zicht op Toegankelijkheid.
Arcadis, DTV, Goudappel, Heijmans, Molster Stedenbouw, Movares, OKRA, Rebel, Rondom Lopen Groep, Royal HaskoningDHV,  SOAB Adviseurs Woning- en Leefomgeving, Sweco, Witteveen+Bos.