Natuurvideo: zwarte spechten werken aan hun nest

Zwarte spechten zie je niet zo vaak, je hoort ze soms wel. Het is Michael de Vries gelukt een aantal paartjes te vinden in de bossen rond Ede.

De zwarte specht is geen kleine vogel, volwassen zijn ze tussen de 45-55 centimeter groot, soms zelfs iets groter. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan de hardrode vlek op hun kop die bij de mannetjes groter is, dan bij de vrouwtjes.

Nest

Net als ieder vogelpaar, willen ook de zwarte spechten klaar zijn voor het voorjaar. Meestal in de maanden maart en april zijn ze daarom druk met het maken van een nest. Deze zwarte spechten die Michael filmde, lijken dus wat aan de vroege kant te zijn. De afgelopen week zijn ze gefilmd en ja, het leek ook wel bijna lente!

Ieder jaar wordt een nieuw nest gemaakt, hoog in de bomen, uitgehakt met hun razendsnelle snavels. Iedere specht heeft speciaal ontwikkelde spieren in zijn nek, ook de zwarte specht. De spieren stellen hem in staat langdurig en zeer krachtig slagen in het hout te maken, dankzij zijn grote snavel kan hij dieper komen dan zijn soortgenoten.

De zwarte specht kan acht tot twaalfduizend hakbewegingen per dag maken. Tijdens de roffel, waarmee de zwarte specht communiceert middels geroffel op het hout, maakt zijn snavel wel 17 slagen per seconde.

In bovenstaande video van Michael zie je verschillende paartjes druk met hun nesten te bouwen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden