Reizigers van de nieuwe tijd, Abdelkader Benali te gast in de bblthk

Foto: Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is 14 oktober om 20.00 uur te gast in de bblthk, dit keer als auteur van het essay “Reizigers van de nieuwe tijd” voor de Maand van de Geschiedenis 2020.

De toegang 5 euro.

17e eeuw

Hij zoomt in op de zeventiende eeuw in zijn geboortedorp Ighazzazen, om daar Marokkaanse moslims en Nederlandse protestanten onder dezelfde scheepsvlag te treffen.

“Het wij-zij-denken lijkt alleen maar sterker te worden. Hoe kunnen we laten zien dat het niet zo zwart-wit ligt, dat het narcisme van de kleine verschillen met al z’n spanningen alleen maar kan leiden tot waandenkbeelden over elkaar? Door aandacht te hebben voor grensgangers, de personages die in onze rijke geschiedenis tussen de culturen reisden en die zich niets aantrokken van afkomst, nationale identiteit of religie”, aldus Benali.

Persoonlijke verhalen weerspiegelen vaak historische gebeurtenissen. Heeft deze boeiende geschiedenis raakvlakken met het heden? Wat zijn de persoonlijke verhalen van nu, en wat kunnen wij daarvan leren? Laten we erover in gesprek gaan met elkaar.

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2019 voor de negende maal de Maand van de Geschiedenis, die zijn zeventiende editie beleeft. Samen met vele partnerorganisaties en meer dan duizend culturele instellingen boekhandels en bibliotheken brengen zij geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

Aanmelden

Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden vind je op bblthk.nl. Ben je niet in gelegenheid je plek via de website te reserveren, bijvoorbeeld omdat je geen gebruik maakt van iDeal? Je kunt ook in de bblthk bij een van onze medewerkers terecht.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen