75 jaar Vrijheid: Vrijheidskoekje, Bevrijdingsbier en Oorlogswintermenu

Donderdagmiddag nam burgemeester Van Rumund in Hotel De Wereld in Wageningen de eerste exemplaren in ontvangst van het Bevrijdingsbier ‘Road of Freedom’, het Vrijheidskoekje en mocht proeven van het Oorlogswintermenu.

Deze producten zijn speciaal voor het Jubileumjaar ontwikkeld. Van de Stadsbrouwerij was Stefan Duurkoop aanwezig samen met initiatiefnemer Joppe Boon. Stefan vertelde dat in het bier onder meer Liberty hop verwerkt is. Het bier is op tap beschikbaar bij Cafe Rad van Wageningen en Hotel De Wereld.

Vrijheidslogo

De Vakschool Wageningen heeft op verzoek het Vrijheidskoekje ontwikkeld. Dit wordt op “ambachtelijke wijze” gemaakt door verschillende studenten: het vrijheidslogo wordt handmatig (met een houten stempel) op elk koekje aangebracht. De koekjes worden verpakt in een duurzame verpakking: 100% recyclebaar en gemaakt van 100% landbouwafval. Ze zijn verkrijgbaar in de bakkerijwinkel “Allerlekkerst” van Vakschool Wageningen en bij Brownies & Downies.

In Hotel de Wereld werd meteen een voorproefje geserveerd van het informatieve ‘oorlogswintermenu’. Dit wordt de komende periode op vier data geserveerd in Hotel De Wereld/brasserie Le Monde. Via dit menu kan men kennismaken met de producten die beschikbaar waren en waarmee werd gekookt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sunset March

Eind van de middag vond tenslotte de symbolische overdracht plaats van Nijmegen aan Wageningen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. Dit gebeurde tijdens de Sunset March waaraan een Wageningse/ Gelderse delegatie deelnam. Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

Ook deze middag was in het kader van de start van 75 jaar Vrijheid. Burgemeester Geert van Rumund: “Deze indrukwekkende start belooft veel moois voor de komende 75 dagen met een divers programma waarmee elke Wageninger betrokken zal raken.”

“We willen het persoonlijk maken, lostrekken van grootse daden die door anderen zijn verricht. Iedereen, op grote en kleine schaal, kan het verschil maken!”, aldus Ward van Beek, bestuurslid Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

Zie ook: 

Dossier: 75 jaar Vrijheid
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden