Samen met andere studentenvakbonden lanceert de Wageningse studentenvakbond Student Alliance Wageningen (S.A.W.) de campagne ‘Je bent een rund als je met huizenprijzen stunt’. Deze campagne richt zich op jongeren, maar ook op wetenschappers, beleidsmakers en politici.
De campagne moet jongeren bewuster maken van de grote problemen op de huizenmarkt. Wetenschappers, beleidsmakers en politici worden opgeroepen met échte oplossingen te komen.
De huizenmarkt is een veelbesproken onderwerp, zeker het afgelopen jaar. Dat de prijzen niet daalden tijdens de coronacrisis, maar juist sterk stegen, heeft menig econoom verbaasd. Deze campagne reageert niet alleen op de recente prijsstijging, maar kijkt verder terug: ‘De afgelopen 30 jaar is er flink met huizenprijzen gestunt: ze zijn verdrievoudigd. Deze prijsexplosie is niet oké: huizen worden onbetaalbaar, met name voor de jongere generatie. Maar ook voor de huishoudens met overwaarde vallen de voordelen tegen. Stabielere en lagere prijzen zijn goed voor gewone mensen met een woonbehoefte,’ zegt Steven Snijders, woordvoerder van de campagne.
De bekende campagne van SIRE moest ons behoeden voor risicovol gestunt met vuurwerk. Een vergelijking tussen ondoordacht gedrag met vuurwerk en ons huizenmarktbeleid, kan gemaakt worden, meent Snijders: ‘De prijsexplosie is geen economische wetmatigheid. Het is de uitkomst van decennia korte-termijn beleid voeren, zonder degelijke visie. De schade hiervan is groot.’ Een bekend punt van kritiek is dat het prijsopdrijvende effect van ruimere financieringsmogelijkheden lang genegeerd is door de politiek, zoals een parlementaire commissie in 2013 vaststelde. Ook internationale instanties zoals het IMF laten zich kritisch uit over het Nederlandse beleid.
‘Het eindresultaat is dat we steeds meer moeten betalen voor hetzelfde huis. Wonen is, naast een eerste levensbehoefte, ook de grootste kostenpost voor huishoudens. We moeten veel meer doen om de huizenmarkt fundamenteel te repareren,’ zegt Snijders.
S.A.W. is van mening dat het debat over de huizenmarkt nog tekort schiet. Vaak richt dit debat zich op het opgelopen huizentekort. Meer bouwen is belangrijk, maar is nog niet voldoende om de betaalbaarheid te verbeteren. Ook wordt soms de oplossing gezocht in ruimere financieringsmogelijkheden. Terwijl juist het voortdurend versoepelen van leenvoorwaarden een belangrijke oorzaak is van de gestegen prijzen. Ook ontbreekt het nog aan een plan om op een verstandige manier bij lagere en stabiele prijzen uit te komen.
‘Door jongeren te informeren en door ons te mengen in het publieke debat, zetten we druk op de politiek om recht te doen aan de grote problemen die de huizenmarkt nu veroorzaakt. Meer schuld is niet de oplossing. We moeten niet de leennormen, maar ons debat over de huizenmarkt verruimen. En we hebben behalve nieuwe bakstenen, ook nieuwe bouwstenen nodig in ons huizenmarktbeleid’, aldus Steven Snijders.