Wageningen net niet beste studentenkamerstad van 2018

08 mrt 2019, 8:30 WUR
studentenkamerstad
LSVb

Vandaag heeft de Landelijke Studentenvakbond bekend gemaakt dat Enschede de beste studentenkamerstad van 2018 is. Wageningen staat op de 2e plek.

Vorig jaar, toen de beste studentenkamerstad voor het eerst werd gekozen, stond Wageningen op de 5e plek en is dus gestegen.

Aanmoedigen

De prijs is in een studentenhuis in Enschede overhandigt aan de wethouder wonen, Jeroen Diepemaat. Voorzitter Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Carline van Breugel: ‘We feliciteren Jeroen Diepemaat van harte met deze prijs. Ondanks dat de woningnood in Enschede het laagst is, zet de stad zich actief in voor betaalbare en veilige studentenhuisvesting. Ze zijn daarmee een mooi voorbeeld voor andere studentensteden, daar mogen ze trots op zijn.’

In het rapport krijgen de dertien steden, waarin volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting de meeste studenten wonen, punten voor hun beleid rondom huisvesting aan de hand van vier categorieën: corporaties, particuliere verhuurders, informatievoorziening en projecten. De LSVb wil met dit rapport steden aanmoedigen om voorbeelden en ervaringen uit te wisselen en zo van elkaar te leren.

Wethouder wonen Enschede, Jeroen Diepemaat: 'Deze erkenning geeft ons energie om ook dit jaar voor de hoogste plek te gaan. In onze nieuwe woonvisie die dit jaar verschijnt hebben we veel aandacht voor de wooncarrière van studenten en net afgestudeerden in Enschede.'

In Enschede wordt er intensief samengewerkt tussen de onderwijsinstellingen, de gemeente en woningcorporaties. Samen zorgen ze ervoor dat er voor alle studenten ook daadwerkelijk een woning beschikbaar is.

Huurteams

Er moeten huurteams in elke stad komen, dat blijkt vooralsnog niet vanzelfsprekend te zijn. Zo is er in Leiden geen huurteam om studenten bij te staan wanneer deze problemen hebben met hun huisbaas. In plaats daarvan worden deze doorverwezen naar het Juridisch Loket, terwijl zij minder gespecialiseerd zijn in huurrecht.

Dit zorgt ervoor dat studenten die zonder reden op straat worden gezet, teveel huur moeten betalen of geïntimideerd worden door hun huisbaas, niet goed geholpen kunnen worden. De Lsvb wil onder andere Leiden, Delft en Wageningen daarom dringend adviseren om alsnog te voorzien in een huurteam.

Ook moet er snel een oplossing komen voor het kamertekort, waar veel gemeentes hun uiterste best hebben gedaan om kamers te creëren, zijn de meeste wel strenger geworden op het gebied van verkamering. De meeste gemeentelijke ambtenaren geven aan dat dit komt doordat verkamering volgens inwoners vaak voor overlast zorgt, bijvoorbeeld in de vorm van geluidsoverlast of fietsen voor de deur. Omzettingsvergunningen zijn dan ook vaak veel duurder geworden of verhuurders moeten voldoen aan strenge eisen. Terwijl dit een van de weinige korte termijn oplossingen is om kamer te creëren.

Juryrapport Wageningen

Punten

Corporaties 10/15

Particuliere verhuur 12/15

Informatievoorzieningen 1/5

Projecten rondom studentenhuisvesting 4/10

Totale score: 27 (Enschede scoorde 28)

Toelichting

Wageningen scoort vooral goed op de onderdelen corporaties en particuliere verhuur. Zo bestaat er in deze stad een jaarlijkse monitor studentenhuisvesting, waarvoor de gemeente, Wageningen U&R en studentenhuisvester Idealis samenwerken. Hierin wordt een prognose gemaakt van het te verwachten aantal studenten. Ook de vraag naar en het aanbod van studentenhuisvesting voor de komende vijf jaar wordt hierin onderzocht.

Op basis van de monitor worden afspraken voor bijbouwen gemaakt. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over het aantal internationale studenten dat met voorrang wordt gehuisvest, zodat zij bij aanvang van hun studie kunnen beschikken over woonruimte. Alle internationale studenten, met uitzondering van degenen die binnen een straal van 130 km van de Wageningse campus wonen, krijgen een afstandsurgentie bij het reageren op aanbod.

Een omzettingsvergunning om een pand te mogen verkameren is in Wageningen relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen. De kosten hiervoor bedragen €312,85. De eis voor het verkrijgen van een vergunning is dat de verhuurde kamer groter moet zijn dan 10m2. Wel is het erg moeilijk om te vinden hoe duur zo’n vergunning is en wanneer deze precies nodig is, zelfs via de gemeente.

De informatievoorzieningen voor zowel potentiële huurders als verhuurders zijn vanuit de gemeente Wageningen dan ook niet op orde. Die informatie die er bestaat is snel te vinden, maar deze is zeer onvolledig.

Wageningen faciliteert een nieuwe locatie om studenten te huisvesten naast een verzorgingstehuis. Daarnaast voert de gemeente meer pilots uit met als doel om verschillende doelgroepen met elkaar in contact te brengen via aangewezen locaties. Ook bestaan er kamers die specifiek ingericht zijn voor studenten met een rolstoel en zijn er woningen voor studenten met een spectrumstoornis beschikbaar. Opvallend is echter dat er helaas geen huurteam aanwezig is in de stad.

Opvallende zaken

Wageningen maakt verkamering voor particuliere verhuurders vrij makkelijk en goedkoop. Daarnaast weten de verschillende partijen rondom huisvesting elkaar goed te vinden en worden er goede en duidelijke afspraken gemaakt over internationale studenten. Verbeterpunten voor de stad zijn het faciliteren van een huurteam en het verbeteren van de informatievoorzieningen.

Lees ook: Wageningen vijfde beste studentenhuisvesting