Op
vakantie komt alles in een stroomversnelling. Het is net een soort snelkookpan. Waar het thuis al best pittig en ingewikkeld kan zijn met een samengesteld gezin, komt er in de vakantietijd nog een dimensie bij.
Partnercontent
De spanning van het op vakantie gaan; de vele dingen die er geregeld moeten worden voordat je weg kan; het tegenkomen van nieuwe situaties en omgevingen; de vermoeidheid van je werk die je nog bij je draagt. En dan nog het feit dat je elkaar als partners nog relatief kort kent en de verliefdheid die je brein in de greep houd.
We doen het rustig aan door niet gelijk naar onze bestemming in Toscane door te rijden. We nemen nog twee extra overnachtingen voordat we op de camping in Italië aankomen. Het is tenslotte zo’n 1300 kilometer van huis. Toch voel ik veel spanning. Gaat het allemaal wel goed met onze gevoelige kinderen op vakantie? Zullen ze wel slapen in onze nieuwe tent? Gaan ze vriendjes maken?
En gaat het wel goed samen met mijn nieuwe geliefde. We wonen nog niet samen, en zijn niet zo vaak zo lang achtereen bij elkaar. Er zijn voor mij heel veel vragen en onzekerheden. Ik wil mijn kinderen graag beschermen tegen onnodige stress en prikkels. Ik heb niet in de gaten dat doordat ik hier zelf zo veel mee bezig ben, dat ik zelf ook veel spanning opbouw.
Plannen
Mijn nieuwe partner heeft geen kinderen, maar wel heel veel plannen. Mijn geliefde heeft veel plezier in uitstapjes en reizen. Er is thuis al erg veel onderzocht over de vakantiebestemming en de te bezoeken hotspots. Ik ben meer een vakantieganger dan een reiziger. Gezellig op de camping; de kinderen naar het zwembad; een wijntje bij de tent. Mijn reis-ambities liggen niet zo hoog als die van mijn partner. En dat geeft ons problemen.
Ik blijf het liefste bij de tent, gezellig met de kinderen, in de veilige setting van de camping. Ik heb de rust zelf ook hard nodig want het is erg druk geweest op mijn werk. Mijn partner wil alleen echt aan zijn lijstje met hoogtepunten werken. Daarop staan de Dom van Sienna, het Palazzo Vechio in Florence, en natuurlijk de toren van Pisa. En dat was nog maar het begin van zijn lijstje.
Dat ik veel te veel in de controle zit dankzij mijn eigen angsten en onzekerheden en mijn kinderen liever op de camping hou, vraagt té veel van hem. Ik ben onvoldoende flexibel en wellicht te overbezorgd. En zo barst de bom op een mooie zomeravond in Toscane. Boos loopt hij de camping af, noordwaarts, velden met zonnebloemen in, op weg naar Nederland. Na enkele kilometers beseft hij zich dat het toch wel wat ver lopen is. De boosheid is gezakt; hij keert om.
Het geluk is met hem. Eenmaal terug op de camping passeert hij de aardige buurman van 2 tenten verderop die kennelijk wel wat tumult vernomen heeft. Die vraagt of mijn lief morgen misschien meegaat naar Pisa. En zo is onze vakantie gered, dankzij deze invoelende buurman met wie het goed klikt. Ook onze kinderen spelen graag met elkaar. Doordat mijn geliefde nu regelmatig ook iets met anderen doet of soms alleen op pad gaat, komt hij ook aan zijn trekken en hebben we het samen fijn.
Terugkijken
Nu kijk ik terug op deze vakantie, een van onze eerste vakanties samen. Ik zie dat ik een heel bezorgde en beschermende moeder was. Die niet alleen haar eigen kinderen wilde beschermen, maar zelf doodmoe was van het ‘gewone (werk) leven als moeder’ en heel veel rust nodig had. Wat moet dat ook pittig geweest zijn voor mijn partner toen de kinderen nog klein waren en we elkaar nog beter moesten leren kennen.
Dankzij mijn partner hebben mijn kinderen heel veel mooie plekken kunnen bezoeken en leren waarderen. En ben ik inmiddels meer een reiziger geworden. En mijn geliefde? Die houdt nu ook van lange avonden met wijntjes bij de tent samen met mij.
TIPS voor als je (voor het eerst) samen op vakantie gaat:
- Ga niet te lang samen op vakantie met het hele (samengestelde) gezin.
- Boek een eigen accommodatie (of neem beiden een eigen tent mee). Je kunt je dan terugtrekken met je eigen gezin.
- Neem af en toe dagen om bij te komen van het programma; even tijd voor jezelf.
- Geef pubers de ruimte om te ontdekken. En vraag ook commitment om af en toe gezamenlijke activiteiten te doen. Dat is goed voor de verbinding.
- Stem vooraf de behoeftes van iedereen die meegaat op vakantie met elkaar af, en bedenk een plan waarbij er voor iedereen iets inzit.
Wil je persoonlijk advies?
Regelmatig houdt Caroline Sleurink – Stiefcoach- ook inloopavonden waarin je een half uur gratis persoonlijk advies kunt krijgen. Je kunt even bellen of mailen als je daar gebruik van wilt maken. Eerstkomende mogelijkheden: dinsdagavond 9 juli, dinsdagavond 27 augustus.
Op woensdagochtend 26 juni is er een inloopochtend van 9.30 – 11.30 bij het Startpunt in
Wageningen over het thema vakantie.
Meer info bij Caroline Sleurink, stiefcoach bij
Stiefgoed Wageningen