Plotseling of langdurig ziek zijn kan zorgen voor stress, angst, somberheid of verminderde concentratie.
Iemand maakt zich bijvoorbeeld zorgen om wat er met hem/haar aan de hand is, wacht in spanning op een uitslag of ziet op tegen een medisch onderzoek of behandeling.
Om mensen te informeren over deze veelvoorkomende nare gevoelens en hen te helpen hier beter mee om te gaan, ontwikkelden GZ-psycholoog in opleiding tot specialist Irene Pot van de afdeling medische psychologie en gespecialiseerd verpleegkundigen Bart Amsing en Willemien Baan-Laros van de afdeling dialyse van Ziekenhuis Gelderse Vallei een online zelfhulpmiddel.
Het online zelfhulpmiddel bestaat uit een animatie over het omgaan met spanning door ziekte, 4 aandachts- en ontspanningsoefeningen (met mannen- en vrouwenstem) en een animatie met uitleg over het toepassen van deze oefeningen. De tips en oefeningen zijn te vinden op geldersevallei.nl/omgaanmetspanning .
De ontwikkelaars zijn enthousiast over het online zelfhulpmiddel: ‘Het is een goede ontwikkeling dat er binnen medische behandelingen ook aandacht is voor de veelvoorkomende emotionele gevolgen van ziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit patiëntuitkomsten, therapietrouw en patiënttevredenheid verbetert.
Mensen vinden het bovendien vaak prettig om zelf op een laagdrempelige manier iets aan hun situatie te kunnen doen. Met deze tips en oefeningen is dat mogelijk. We vinden het dan ook belangrijk dat iedereen het hulpmiddel kan gebruiken. Mensen kunnen thuis de oefeningen opzoeken, maar ook al onze zorgverleners kunnen erbij en het dus inzetten.’
Een van de tips is om goed voor jezelf te zorgen. Dit houdt bijvoorbeeld in: vaste bedtijden aanhouden en niet teveel overdag slapen. Voldoende bewegen en gezond eten is ook essentieel, eet dus voldoende groente en fruit, gebruik weinig suiker en pas op met alcohol en koffie. Tot slot is het belangrijk om genoeg leuke dingen te doen.
De oefeningen zijn gerealiseerd dankzij collegiale crowdfunding in het ziekenhuis. Iedere medewerker kan jaarlijks met een ‘cheque’ een goed idee van een collega sponsoren. Collegiale crowdfunding draagt bij aan de directe of indirecte patiëntenzorg en daagt medewerkers uit tot initiatieven.