Afgelopen maandag bezocht
Wethouder Lara de Brito de klassen voor voorgezet
onderwijs aan minderjarige nieuwkomers in
Wageningen. Ze nam een kijkje in twee klassen, samen met directeur Stella Efdé van het
Pantarijn, dat het onderwijs verzorgt, .
Jonge statushouders die in Wageningen of omgeving wonen en de kinderen die verblijven op de opvanglocatie de Leemkuil, krijgen hier les.
Recht op onderwijs
De 12- tot 16-jarigen moesten voorheen naar Arnhem voor onderwijs en jongeren die in de procesopvanglocatie De Leemkuil verblijven, kregen helemaal geen onderwijs.
Wethouder Lara de Brito: "Ik hecht erg veel waarde aan het recht op onderwijs. Ieder kind heeft recht op onderwijs en daar moeten we als overheid gewoon voor zorgen. Op dit moment volgen 95 jongeren hier les. Dat geeft wel aan hoe gewenst het is om dit lokaal te regelen. Nu de jongeren in Wageningen naar school kunnen, kunnen ze hier hun leven opbouwen en goed integreren. Ik ben heel blij dat het Pantarijn bereid was om dit onderwijs te verzorgen. Ik was vandaag onder de indruk van de leergierigheid en het enthousiasme van de jongeren."
Leren van de Nederlandse taal
Pantarijn is vanaf dit schooljaar (2016/2017) gestart met onderwijs aan jongeren die op de Leemkuil verblijven en aan de kinderen van Wageningse statushouders. Hiervoor kregen deze jongeren geen onderwijs of moesten zij naar Arnhem.
De jongeren krijgen maximaal twee jaar aangepast onderwijs, waarbij de nadruk ligt op het leren van de Nederlandse taal. Na deze twee jaar kunnen de kinderen doorstromen naar het reguliere onderwijs.
Naast de klassen van het Pantarijn, zijn er nog drie klassen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de leeftijd 16 tot 19 jaar. Het ROC Rijn IJssel verzorgt het onderwijs voor deze klassen.
De gemeente Wageningen betaalt de huur van de lokalen en heeft een eenmalig budget beschikbaar gesteld voor de opstart van het onderwijs en voor de aanschaf van leermiddelen.