Ik stuntel dus ik ben – Lezing Maarten van Buuren in de bblthk

Maarten van Buuren
Foto: ©Chris van Houts

Het thema van de maand van de filosofie is “Ik stuntel dus ik ben”. Maarten van Buuren geeft een lezing in de bblthk over dit thema.

In zijn lezing op donderdag 25 april om 20.00 gaat hij in op zijn persoonlijke ervaringen en legt de link tussen menselijk stuntelen en ons mens zijn.

Crises

In een vroeg voorjaar viel Maarten van Buuren ten prooi aan een depressieve crisis. Bewegen, doen en denken vertragen en kwamen uiteindelijk tot stilstand. Alle levenslust verdween. Gelukkig wist hij door een combinatie van pillen, praten en lang en hard fietsen na verloop van tijd weer overeind te krabbelen.

Over zijn ervaringen schreef hij het boek ‘Kikker gaat fietsen dat’ in 2008 verscheen. In het boek vertelt hij over het proces van acceptatie en herstel, en analyseert hij wat grote filosofen en schrijvers hierover hebben gezegd.

Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde. Naast de Franse letterkunde verdiepte hij zich in de filosofie en schreef verschillende boeken over Spinoza. Ook vertaalde hij in 2017 diens Ethica. Behalve wetenschapper is hij naast een bekende vertaler, essayist en schrijver in opiniebladen ook sporter.

De bblthk organiseert deze lezing in samenwerking met het Humanistisch Verbond Arnhem-Rijnstreek. Gastheer en gespreksleider van de avond is Jelle de Gruyter. Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis.