De 22 wekenprik, kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen

Foto: Mylene2401 CC0 Pixabay

Vanaf 16 december 2019 wordt de 22 wekenprik (kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen) opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Dit betekent dat vanaf die datum alle zwangere vrouwen deze prik gratis kunnen halen bij een jeugdgezondheidszorg-organisatie.

22 wekenprik

De verloskundige verwijst de zwangere vrouw naar de website 22wekenprik.nl. Hier kan de zwangere vrouw haar postcode invullen. Ze wordt verwezen naar de juiste organisatie waar ze de prik gratis kan halen.

Zwangere vrouwen die wonen in de gemeente Wageningen worden doorverwezen naar Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden. Via vggm.nl/ggd/jeugd_en_gezondheid/vaccinaties/kinkhoest is het mogelijk om een afspraak te maken.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het is vooral gevaarlijk voor baby`s die nog niet zijn ingeënt. Zij kunnen erg ziek worden van kinkhoest. Het inenten van baby’s kan pas vanaf zes weken na de geboorte.

Krijgt een zwangere vrouw een 22 wekenprik. Dan maakt haar lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest. De ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng. Zo beschermt de zwangere vrouw zichzelf en de baby na de geboorte tegen kinkhoest.